Ugrás a tartalomra

Főhajtás és alkalmi tiszteletadás Zentán

Főhajtással és alkalmi tiszteletadással emlékeztek ma délután Zentán, a Felsővárosi köztemetőben az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójára. A rendezvény keretében az egybegyűltek megkoszorúzták az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emléksírhelyét is.

A Felsővárosi köztemetőben megtartott megemlékezés kezdetén a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület tagjai énekelték el a Himnuszt, majd Pataki Tibor történelemtanár, a Községi Képviselő-testület alelnöke mondott köszöntőt, amelyben kifejtette, 1848 olyan alkalom a magyar történelemben, amikor a nép tisztán, dicsőségesen, egyet akarva, cselekedve kikiáltotta a saját függetlenségét, megteremtette a rég áhított szabadságot és lerakta a polgári demokrácia alapjait.

– Akaratukat összekovácsolta, erejüket megsokszorozta, hogy tudták, nagy dolgokra képesek, ha összefognak. Ők tetteikkel bizonyították, hogy bár egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen. Újból és újból megkérdezzük magunktól, hogy honnan ered ez az erő, amely nemzetünkben szunnyad, majd ha eljön az ideje, kitör, és a négy sarkából kifordítván a világot, eléri célját – emelte ki Pataki Tibor, aki beszédében kitért a nemzeti megosztottság veszélyeire is.

– Ha van értelme ’48 tanulságát felidézni, akkor a nemzeti egység hangsúlyozása ilyen. Semmit, de semmit nem érhetünk el, ha nincs egység közöttünk. Nem igaz az, hogy csak végveszélyben fontos az egység. Vannak, akik ügyekért küzdenek, és vannak, akik érdekekért. Gondolat és tett képes reményt nyújtani egy közösségnek, és mindegy, hogy 1848-at vagy 2018-at írunk: szabadság, alázat felelősség – ez kell, hogy a mindennapok vezérelve legyen – szögezte le Pataki Tibor, aki végezetül annak fontosságára is felhívta a figyelmet, hogy soha ne feledkezzünk meg a múltunkról, mert – ahogyan fogalmazott – csak így leszünk erősek és magabiztosak a jelenben, illetve csak így leszünk képesek arra, hogy céltudatosan tervezzük a jövőnket.

A Délibáb Magyar Művelődési Egyesület alkalmi produkcióját követően az egybegyűltek megkoszorúzták az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emléksírhelyét, amelynél Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa képviseletében dr. Menyhárt Attila; a Magyar Nemzeti Tanács nevében Jerasz Anikó; Zenta község önkormányzata képviseletében Ceglédi Rudolf; Zenta testvérvárosa, Dabas képviseletében Kapui Ágota és Tapodi Katalin; a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Rácz Szabó Márta és Varga Viktor; a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége képviseletében Berze József és Gordán József; a Magyar Mozgalom nevében Sándor József és Zsoldos Ferenc; a Magyar Polgári Szövetség képviseletében pedig Rácz Szabó László helyezte el az emlékezés virágait, majd a rendezvény a Szózat közös eléneklésével zárult.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, H. A.