Ugrás a tartalomra

Félmilliárd forint a délvidéki óvodák korszerűsítésére

A magyar kormány 17 milliárd forintos forrásból Kárpát-medencei óvodaépítési és óvodafejlesztési programot indít. A Délvidékre ebből félmillárd forint jut. Vajdaság szerte épületeket újítanak fel, máshol dadák és óvónők bérét fedezik, és 11 mikrobusz vásárlását is tervezik.

Ezek az apróságok szerb csoportos napközisek. Nagyikindán eddig nem volt magyar napközis csoport, de most a magyar kormány támogatásának köszönhetően szeptemberben beindítják.

Talpai Sándor, elnök, Szórványközpont, Kisorosz: „Kiírtuk a felújításra vonatkozó versenypályázatot. Heteken belül beindul a munka, és szeptember elsején felújított helyiségben tudjuk fogadni a gyerekeket.”

A Naša radost nevet viselő óvodában ezt a termet alakítják át. Most éppen csomagolják a játékokat. Készülnek a felújításra. Egy fallal választják majd le az ebédlőt, új bútorokat kapnak a napközisek , új parketta kerül ide és az óvoda többi helyiségéb, valamint felújítják a konyhát is.

A játszóteret korszerűsítik a magyar kormány támogatásából. A Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének tagjai minden magyar szülőt felkerestek, ennek eredményeként mintegy 15-en jelezték, hogy magyar csoportba íratnák a gyereküket.

Savanović Erzsébet, igazgatóhelyettes, Dragoljub Udički Óvoda, Nagykikinda: „A szülők azt szokták mondani, hogy könnyebb lesz a gyereknek, ha rögtön az államnyelven tanul, mert akkor jobban tud érvényesülni. Tehát ismerős sokunknak ez az érvelés.

Én pedig erre mindig azt szoktam mondani, hogy az anyanyelv becsület kérdése. És nem lehet arra gondolni, hogy miből lesz nagyobb haszna. Itt nem haszonról van szó, hogy mi lesz a gyereknek könnyebb, hanem becsület kérdése, hogy vállalom-e az anyanyelvemet, vállalom-e az őseimet, vállalom-e a hagyományomat. És ezt a vállalást, amiről most beszélek, az óvodától, tehát innen kell kezdeni.”

Összesen hat szórványóvoda létrehozását tervezik a magyar kormány támogatásából. Ezek az óvodák játszóteret is kapnak. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési projektumot a délvidéken a szórványközpontok koordinálják. Azokban az intézményekben pedig, amelyekben sok a magyar óvodás, felújítják a padlót és nyílászárókat cserélnek, mint például itt Szajánban.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Minden olyan épületben, ahol magyar oktatás és nevelés folyik, egy magyar sarkot, egy szekrényből, játékokból, társasjátékokból, a magyar jelleget kidomborító eszközökből szeretnénk egy sarkot kialakítani. 129 ilyen magyar sarok kerül az óvodákba, és körülbelül ötvenegynéhány eukonform játszóteret tervezünk.”

A stratégiai cél, hogy minél több kis óvodás legyen a magyar csoportokban. Ennek érdekében jövőre 11 mikorbuszt is vásárolnak a magyar kormány támogatásából.

 
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen