Ugrás a tartalomra

A fejlődés egyik előfeltétele

Lezárult az Európai Ügyek Alap projektumírási tanfolyama – Az életkörülmények javulása ma nagyban függ az európai források kihasználásától

Egy öt hónapos, kétszáz tanórából álló projektumírási tanfolyamon vettek részt a tartományi adminisztráció, közigazgatási szervek, nemkormányzati szervezetek azon tagjai, akik érdekeltek voltak az európai uniós alapok kihasználásának elsajátításában.

A tanfolyamot 45 indulónak közösen szervezte meg immár harmadik alkalommal az Európai Ügyek Alap, a szabadkai Közgazdasági Kar újvidéki kihelyezett tagozata és a tartományi kormány régiófejlesztési, régióközi együttműködési titkársága.

A sikeresen elvégzett képzést igazoló okleveleket tegnap osztották ki Újvidéken, az említett kar előadótermében.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, az Európai Ügyek Alap igazgatóbizottságának vezetője azt mondta, a képviselőház egy évtizeddel ezelőtt éppen azért hozta létre az említett alapot, hogy a projektumok írása minél zökkenőmentesebb, a sikeres pályázatok aránya minél magasabb legyen.

– Az utóbbi időszakban nagyban megváltozott a helyi önkormányzatoknak a szerepe és a feladatköre is, nagy eltérés mutatkozik meg a klasszikus értelemben vett közigazgatási szerep és az új, fejlesztési szerepkör között.

Az új, fejlesztési funkció megvalósítása ugyanakkor ma már elképzelhetetlen az uniós források nélkül, ezért óriási szükség van megfelelő szakkáderre, olyanra, amelyik sikerre tudja vinni a különféle kezdeményezésekből kiforrt pályázatokat, szavatolni képes megvalósulásukat. Jelentős, hogy a projektumalkotás ismereteit immár a harmadik generáció is elsajátította – fogalmazott Pásztor.

Megállapította, mára minden felgyorsult, az ilyen képzéseknek, a tudás folytonos gyarapításának jelentős szerepe van a társadalom előbbrevitelében.

A tartomány és a helyi önkormányzatok káderének körében fontos növelni a projektumok írásában megfelelő tudással rendelkezők számát, csak a nagyobb kapacitás vezethet eredményhez – értékelte Ognjen Bjelić régiófejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár. Hozzátette: ki kell alakítani a tartományi szervekben és civil szervezetekben is azt a kritikus tömeget, amely vállalni tudja ezt a munkát, és sikerrel pályázik még több európai forrásra. Örömmel nyugtázta, hogy az érdeklődés mindig nagy, s évről évre teljes létszámú a képzés.

A képzés folytatódik, s mivel mindig többen jelentkeznek, mint amennyi hely van a tanfolyamon indulók számára, a következő periódusban már két képzést tartanak 50-50 fő részére – jelentette be Vidosava Enderić, az Európai Ügyek Alap igazgatója. Az eredmények folyamatosan megmutatkoznak – tette hozzá –, hiszen egyre több átadott vajdasági projektum van, az Unió pedig a közeljövőben új felhívásokat tesz közzé, érdemes tehát a témának komoly figyelmet szentelni.

A tartományi kormány a lehető legjobb utat választotta ezeknek a továbbképzéseknek a támogatásakor, hangsúlyozta a diplomák kiosztásakor prof. dr. Aleksandar Grubor, a Közgazdasági Kar dékánja. Szerinte azt a célt szolgálják az uniós pályázatok, hogy a vidéken, kisebb településeken élők is el tudjanak érni megfelelő életfeltételeket, életminőséget, otthon maradhassanak, s ne a városokba vagy a külföldre vezető út legyen az egyedüli lehetőség.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír