Ugrás a tartalomra

Fejlesztési ügynökséget alapít Vajdaság

Az államfőválasztás nem lesz kihatással a tartományi projektumok megvalósítására

A vajdasági képviselőház arról hozott döntést tegnapi, tizedik ülésén, hogy megszünteti a Tartományi Beruházásserkentő (VIP) Alapot, és ezzel egyidejűleg tágabb keretbe helyezve az alap által folytatott tevékenységet, megalapítja a Vajdasági Fejlesztési Ügynökséget.

– A VIP alap meglehetősen fontos szerepet töltött be fennállásának, működésének elmúlt 13 éve alatt, tekintélyes intézménye volt a tartománynak. Jelentőséggel bírt a potenciális befektetők idevonzásában, s eredményeket ért el ezen a téren, nagyszámú beruházásban működött közre – jelentette ki az ülés előtt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

Mint hozzátette, ezt a jó munkát kívánják folytatni és tovább fejleszteni a Vajdasági Fejlesztési Ügynökségen belül, így tehát semmi ok a szomorúságra a VIP alap működésének berekesztése miatt.

Elmondása szerint az új ügynökség korlátolt felelősségű társaságként működik majd, szélesebb feladatkörrel rendelkezik, mint az eddigi alap: Vajdaság fejlesztési lehetőségeinek áttekintése, meghatározott intézkedések foganatosítása lesz a munkája.

Pásztor meggyőződésének adott hangot, hogy az ügynökség is csakhamar olyan súllyal bír majd a vajdasági fejlesztési kérdések terén, mint eddig a VIP alap. Újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, szerinte a tartományra vonatkozó tervek, projektumok nem kerültek veszélybe amiatt, hogy elnökválasztási kampány elé néz Szerbia.

– A fejlesztési ügynökség fő feladata az lesz, hogy konkrét lépésekkel, anyagi eszközökkel serkentse a tartomány gazdasági életét, méghozzá úgy, hogy minden teljesen áttekinthető és nyomon követhető legyen – fogalmazta meg a leglényegesebb célt Igor Mirović tartományi kormányfő a képviselőházi döntés előterjesztése során a parlament ülésén.

Ezt megelőzően újságíróknak is nyilatkozott, s azt mondta, az első fejlesztési intézkedések már a költségvetés módosítása, ez év júniusa vagy júliusa táján várhatóak lesznek. Várakozásai szerint a következő egy hónap az ügynökség bejegyzésével kapcsolatos teendőkkel fog telni.

Mirović az új tartományi intézmény működésének négy jelentős irányvonalát emelte ki: stratégiai céllal készített kutatások, felmérések készítése, szoros együttműködés a Köztársasági Fejlesztési Ügynökséggel, kooperáció a helyi önkormányzatokkal és fejlesztési tervek és intézkedések előkészítése és végrehajtása.

A kormányfő elmondása szerint az ügynökségnek legfeljebb harminc dolgozója lesz, s s később sem fogják növelni a foglalkoztatottak számát. Szerinte sem befolyásolja a terveket a köztársasági elnökválasztás.

„OLYANOK VAGYTOK, MINT A DEMOKRATÁK”

Határozottan ellenezte az új ügynökség megalapítását a parlamentben a Szerb Radikális Párt, frakcióvezetőjük, Đurađ Jakšićszerint az elképzelés azt támasztja alá, hogy a Szerb Haladó Párt vezette kormány sem tesz semmit másképp, a Demokrata Párt stílusában folytatja a kormányzást.

Mint mondta, elsősorban azért elfogadhatatlan a radikálisok számára az elképzelés, mert az teljes mértékben marginalizálja a képviselőházat, s minden döntésjogot a kormány kezébe helyez.

A radikálisok a legszívesebben minden ügynökséget bezárnának az országban, mert számításaik szerint a csaknem 200 ügynökség kiiktatásával évente 800 millió dinárt takaríthatna meg az állam, többet, mint a nyugdíjcsökkentés révén. Mirović a vádakra válaszolva kifejtette, a parlamentnek továbbra is jelentős marad a szerepe, nem marginalizálja senki, az ügynökség ugyanis a háznak köteles elszámolni éves tevékenységével. Pályázatok alapján döntenek majd a fejlesztési tervekről is, minden áttekinthető lesz – magyarázta.PÁRTKÁDEREK TANYÁJA?

A támogatásáról biztosította a napirenden szereplő javaslatot a hatalmi Szerbiai Szocialista Párt is, Pavle Budakov, a képviselőcsoport vezetője szerint az eddiginél jobb rálátásunk kell hogy legyen a fejlesztési lehetőségekre, és további beruházásokat kell szavatolni a fejletlenebb önkormányzatokban. 

Nenad Borović, a Demokrata Párt képviselője nem találta jónak az ötletet, mert az túl nagy diszkréciós jogokkal ruházza fel a kormányt, s megfelelő egyensúlyt kellene szerinte találni a hatalom két ága között. Ennek érdekében nyolc módosítási indítványt is benyújtott a javaslatra. Csonka Áron, az Alternatíva Vajdaságért – Magyar Mozgalom – VMDK képviselőcsoportjának tagja attól tart, hogy a hatalom a pártalapú foglalkoztatás céljaira fogja kihasználni az ügynökséget, tartózkodott az annak létrehozásáról szóló javaslat esetében, és ellenezte a VIP alap megszüntetését, mert az szerinte jó eredményeket könyvelt el az eddigiekben.

A parlament nemzetközi régióközi együttműködési megállapodásokat fogadott el a fehérorosz homeli (gomeli) területtel és az orosz Nyizsnyij Novgorod-i területtel.

RENDKÍVÜLI VÁLASZTÁSOK IS LESZNEK?

A képviselőházi üléssel párhuzamosan a választási hangulatról is sok szó esett. Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy olyan helyzetben, amikor napról napra megkérdőjelezik a kormány létjogosultságát, és az ellenzék is rendkívüli választásokat követel, talán jobb lenne „ellenőrizni a hatalom legitimitását” egy elnökválasztással egyidejűleg megtartott parlamenti választáson. A döntés napokon belül megszületik – tette hozzá.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír