Ugrás a tartalomra

Február 26-ig lehet pályázni az IPARD támogatásaira

Pályázni hasonlóképp lehet, mint a Prosperitati Alapítványnál.

Megjelentek hétfőn az első IPARD pályázatok a kis- és középgazdaságok számára. A termelők új traktorra és egyéb mezőgépekre igényelhetnek vissza nem térítendő pénzösszeget. A gépesítést támogató pályázat egészen február 26-ig áll nyitva a mezőgazdasági termelők előtt.     

Az első körös pályázatok támogatása 5.000-től 700.000 euróig terjed, és a tej- és hústermelők, a zöldség- és gyümölcstermesztők, valamint az egyéb növényekkel foglalkozó termelők igényelhetik a vissza nem térítendő támogatásokat.

Az elmúlt egy év aszálykárainak ellenére nagy lesz az érdeklődés a pályázatok iránt a gazdák körében, főleg traktorvásárlás terén - mondta Kiss Árpád, a Szabadkai Paraszt Egyesület elnöke. „Ami nagyon nagy hír tulajdonképpen, a traktorvásárlás, mindenki azzal kezdi, mert hát a 40-50 éves traktorok már nagyon elavultak, és ezeknek a traktoroknak nagyon hiányzik az utánpótlás, és mondhatom azt, hogy az idei pályázatok is nagyon sokat segítettek, sok volt az érdeklődő.”

Négy kör nyílik meg a 2018-as évben. A gazdák hasonlóan tudnak majd pályázni, mint a Prosperitati Alapítványnál - nyilatkozta Fremond Árpád, a Szerb Parlament Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke. 

„Aki országos szinten részt vett már a pályázatokon, illetve a visszaigényléseken, az hasonlóan kell, hogy az IPARD-ban is részt vegyen, ami nekünk előny, és azt hiszem, hogy minden vajdasági magyar gazda számára előny az, hogy itt voltak a Prosperitati Alapítványnak a pályázatai, amelyek szintén hasonlóak ehhez az IPARD-hoz.”

Szerbia 2020-ig összesen 175 millió eurót hívhat le az IPARD alapokból. Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter, Szerbia: „Két alapvető oka van annak, hogy megkaptuk ezt az akkreditációt.

Mindenek előtt azért, mert van további forrásunk azok beszerzésére, amik a legfontosabbak a szerb mezőgazdászoknak, egy jó forrásunk, másfelől talán még fontosabb ebben a pillanatban, hogy az állam abszolút elfogadta azokat az eljárásokat, amelyek ma az Európai Unió területén a legfejlettebb mezőgazdasági gazdaságokban működnek.”

Szerbia nyolc év után kezdte meg az Európai Unió előcsatlakozási, mezőgazdasági és vidékfejlesztési program alapjainak felhasználását.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír