Ugrás a tartalomra

Falunapot ünnepeltek Kishegyesen

249 évvel ezelőtt érkeztek az első telepesek Békésszentandrásról Hegyespusztára és teremtették meg a jövőt a jelenlegi Kishegyes számára.

A jeles eseményre emlékezve szombaton falunapot ünnepeltek a helyi színházteremben. Kiosztották a díszpolgári elismerést is. A díszpolgári plakettet és oklevelet Zsidai Erzsébet vette át. Többek között megalapítója és vezetője a Nők Kishegyesi Fórumának, amely a faluban elindította a háziápoló-kisegítő és a falugondnoki szolgálatot, csaknem 100 idős embernek nyújtva segítséget, de a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeket, nőket is segítik programjaikkal. Zsidai Erzsébet, elnök, Nők Kishegyesi Fóruma: „Nagy feladat és kötelezettség is, hiszen szeretném folytatni.

Ez egy megerősítés abban, hogy tovább kell haladni azon az úton, amelyen megindultam, amellyel megindultunk azzal a csapattal, ami mögöttem van. Máig Kishegyesen élnek a 249 éve betelepült 81 békésszentandrási család leszármazottjai. Ma is összetartással, valamint a községi, a tartomány és a köztársasági képviselőknek, illetve az anyaországi támogatásoknak köszönhetően sikerül megbirkózni a nehézségekkel.  Deák Tibor, tanácselnök, Kishegyes HK: „Sajnos nagyon sokan fogják a vándorbotot és külföldre távoznak. Ezt szeretnénk valami módon meggátolni, hogy a magyarságunkat meg tudjuk óvni ebben a környezetben.”

A jövőnkért tenni kell, ahogy azt a Békésszentandrásról idetelepült őseink is példázzák. Az elmúlt időszak eredményei arra mutatnak, hogy van közösségi erő Kishegyesen - hangsúlyozta beszédében Juhász Bálint. A VMSZ elnökségi tagja, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője hozzáfűzte, a négyezer lelket számláló Kishegyesen 500 diák kap anyaországi támogatást a Szülőföldön Magyarul program keretében, több mint húszan ösztöndíjat, kilenc kishegyesi egyetemista lakik az újvidéki Európa Kollégiumban. A kishegyesiek eredményesen pályáznak a Prosperitati Alapítványnál is.

Juhász Bálint, ügyvezető, Prosperitati Alapítvány: „155 sikeres pályázója van a gazdaságfejlesztési programnak, közel 150 millió dinár támogatást lehívva ebben a közösségben. Azt gondolom, hogy ez is a közösségi erőt demonstrálja. S ha már Kishegyes, akkor az utolsó győztes csata. Guyon is tudta, mikor Jellasicsot kergette Verbász felé, hogy a nemzet ügyeit nem lehet pillanatnyi országhatárain belülre szorítani, és alapvetően ott kell helytállni, ahol az ember jelen pillanatban van. Úgy gondolom ez is egy kitűnő alkalom, hogy emlékezzünk arra, nem csak állampolgári jogaink vannak, vannak kötelességünk is, a levélcsomagok érkeznek, mindenki szavazzon és ikszeljen.”

Az ünnepi műsorban egyébként fellépett az örkényi Friday Band, valamint a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szakosztályai, az iskola és az óvoda növendékei és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének szavalói.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír