Ugrás a tartalomra

Falunapot ünnepelt a bánáti Magyarittabé

Prosperitati Családi Napot tartottak, művelődési műsort mutattak be, volt horgászverseny, sporttalálkozó, főzőverseny. Erre az alkalomra sok elszármazott is hazajött.

Felpezsdült az élet a hétvégén Magyarittabén, ahol háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelték a falu napját. A határ menti falu lakossága a legutóbbi népszámláláskor 1100 fő volt. Mára már számuk tovább fogyott és az elvándorlás folyamatos.

Kerekes József, polgármester, Magyarittabé: „Az utóbbi két évben 120 ember elhagyta a falut és többnyire fiatalember, családostól. Ez a legnagyobb gond. Ilyenkor, amikor falunap van, a nagy része ezeknek az embereknek visszajön. Jó látni őket. Falunapkor a falu száma megnő, akár 1500-ra is.”

Deák József ötven éve költözött Németországba. Családot alapított, ott születtek a gyerekei, az unokák, akiknek nincs kötődése Magyarittabéhez. Ő azonban hazajár.

Deák József, Németország: „Itt találkozok a rokonokkal. Sok embert azonban nem is ismerek. A gyerekeket nem ismerem. Az ember örül ha visszajöhet és örül a találkozásoknak. Iskolatársakkal találkozik, úgyhogy ez nagy boldogság.”

A magyarittebeiek többsége, más munkalehetőség híján mezőgazdaságból él. Vagy gazdálkodó vagy a két mezőgazdasági szövetkezet valamelyikében dolgozik. Az aszály következményeit itt is látni. Más gondok is vannak: állami földet szinte már nem lehet bérelni.

Petes Béla, termelő, Magyarittabé: „Az állam szétosztotta a jogokat a nagy földbirtokosoknak, úgyhogy mint magántermelők nem igazán tudunk hozzájutni földterületekhez. Mindenki műveli a saját birtokát, ameddig bírja. Nagyon sok a példa arra, hogy feladják az emberek és kimennek külföldre.”

A magyarországi Békés és Magyarittabé testvértelepülések. Kapcsolatuk a múlt századra vezethető vissza.

Izsó Gábor, polgármester, Békés Város, Magyarország: „A testvérvárosi kapcsolatot annak idején még eleméri Kiss Ernő kezdeményezte, aki az Aradi Tizenhárom vértanú egyike volt. Ismert tábornokként voltak itt birtokai. Földműveseket hozott Békésről és környékéről, és ők telepedtek meg itt. Hozták magukkal a békési hagyományokat, a református hitüket.”

Magyarittabének a romániai Gyergyószentmiklóssal nincs hivatalos testvér-települési kapcsolata, de immár egy évtizede részt vesznek egymás rendezvényein. A kisebbségi sors hozta össze őket.

Sándor István, Gyergyószentmiklós, Románia: „Úgy éreztük, hogy közös sorsban lévő emberek vagyunk és muszáj együtt lépnünk, összetartoznunk. Így alakult ki ez az egész kapcsolat, nekünk szellemi, érzelmi kapcsolataink vannak.”

A rendezvény kirakodóvásárral, horgászversennyel, motoros találkozóval és sportvetélkedőkkel zárult.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír