Ugrás a tartalomra

Falunap Adorjánon

Fennállása 817. évfordulójának alkalmából faluünnepséget rendeztek szombaton délután Adorjánon. Az általános iskola tornatermében tartott ünnepségen nemcsak az elmúlt év eredményeire emlékeztek, hanem az elmúlt ötven évre, hiszen 1965-ben alakult meg Adorján helyi közössége.

A jelenlegi vezető, Borsos Csaba elnök ünnepi beszédében a helyi közösség fennállása óta elért legnagyobb eredményeket összegezte.

– Az adorjáni helyi közösség 1965-ben kezdte meg munkáját az akkor megválasztott tanácstagokkal, szem előtt tartva a falu fejlődését s teszi ezt a mai napig is.

Az ötven év munkájának eredménye kapcsán köszönetet kell mondanom az adorjáni polgároknak is, akik az elmúlt fél évszázad alatt többször is összefogtak a közös célok elérése érdekében és kivették részüket az önkéntes munkából, valamint éveken keresztül a helyi járulék fizetésével elősegítették a település előrehaladását.

Hosszú lenne felsorolni mindazt, ami az elmúlt ötven év alatt történt, ezek közül a legjelentősebb fejlesztéseket emelném ki. Az utak és a járdák kiaszfaltozása, a villany-, a gáz-, a telefon- és a vízhálózat kiépítése, az egészségház, a tűzoltóotthon, a művelődési ház és az új általános iskola, a helyi hivatal, a ravatalozó és a futballcsapat öltözőjének felépítése – mondta Borsos Csaba, aki az idei év fejlesztései közül az aszfaltozási és a vízvezeték-hálózat cseréjének munkálatait emelte ki.

– Falunk már-már összes mellékutcája aszfaltburkolatot kapott, amiért köszönet jár Magyarkanizsa önkormányzatának, a Településrendezési közvállalatnak és a Vojput útépítési vállalatnak, mint kivitelezőnek.

Ezenkívül pénteken befejeződött az idei évre betervezett vízvezeték-hálózat cseréje, amelyet remélhetőleg tavasszal ismét folytatni tudunk. Ez utóbbi a Tartományi Mezőgazdasági Titkárságnak, a Településrendezési közvállalatnak és a Tisza menti Vízművek Kft.-nek köszönhetően jött létre, de az önrészhez a helyi lakosok is nagyban hozzájárultak, a vízfogyasztás és a helyi járulék rendszeres kifizetésével – mondta az adorjáni helyi közösség elnöke.

Az ünnepség keretében a sportolók eredményeit is tudatták a helybeliekkel. Az adorjáni sportolók közül Baráth Zsolt és Bicskei Rebeka céllövőket – utóbbi köztársasági versenyen aranyérmet szerzett –, és Ladányi Krisztián országos kajakozó bajnokot emelték ki.

A falunap a hagyományokhoz híven kultúrműsorral készült, ahol fellépett a Szőke Tisza és az Adorján Művelődési Egyesület, az iskolások és óvodások, valamint a helyi roma civil szervezet hagyományápolói.

Az ünnepség keretében köszöntötték a falu legifjabb és legidősebb polgárait is, a gyermekek közül név szerint Horváth Larát és Kis Antoniót, valamint a 86 éves Sándor Jánost és a 93 éves Nagy Máriát.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.R.
Többi hír