Ugrás a tartalomra

Európa Kollégium --- Csoda – szorgalommal, kitartással

Az újvidéki Európa Kollégiumban, amely a 2017/2018-as tanévben 380 bennlakó kollégistának adott otthont, csütörtökön harmadik alkalommal ünnepelték a sikeresen lezajlott szakkollégiumi tanévet. Az addigi műhelykonferenciák délelőtti záró összejövetelén a műhelyelső kollégisták adták elő a szakdolgozatukat, a délután sorra kerülő évzáró ünnepségen pedig több mint hatvan sikeres hallgató vette át az oklevelet.

Dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács általános alelnöke és a TDK Határok nélkül program szakmai vezetője összefoglalta benyomásait, tapasztalatait a konferenciákról. Elmondta, a műhelymunkákban sikeresen részvevő kollégisták képviselik a jövőt. Visszaemlékezett a szakmai munka elindításainak kezdeteiről az Európa Kollégiumban.

– Itt csoda született. Nyugodtan lehet ezt már múlt időben mondani, azzal, hogy nagyon sok mindent kell még tenni és menni kell előre. Valami olyan született, ami a Kárpát-medencében nincs másutt. Itt Újvidéken, de alapvetően az egyetemi struktúrát nézve, mindenképpen szórványban tanuló diákság számára nyílt egy olyan közeg, olyan befogadó otthon, ahol nemcsak magyarul lehet beszélni, hanem magyarul lehet a szakmát tanulni, sőt kell is magyarul a szakmát tanulni, és emellett végezni kell az egyetemi munkát, ami önmagában nyelvi ok miatt is, rosszabb alapok miatt nehéz.

Weiszburg Tamás elmondta, szakmailag és nyelvileg is csodálatosan szép előadásokat hallott a kollégiumi konferencián a még csak másod- vagy harmadéves diákoktól, akiknek még van idejük előre haladni. Ők tanúságot tettek, hogy képesek megérteni azt, ami a tudományos gondolkodásnak, a tudományos kutatásnak az alapja. Reményét fejezte ki, hogy közülük lesznek tudósok is. Mindenképpen azonban jobb szakemberek lesznek. Szerinte olyan gondolkozásmódot, olyan morális megközelítést sajátítottak el, amelyet különben ez az oktatási rendszer nem támogat. Megköszönte a diákoknak segítő mentorok munkáját is. Véleménye szerint Vajdaságban egy megvastagodó értelmiségi réteg fog gyökeret ereszteni – mondta dr. Weiszburg az eddigi tapasztalatai alapján.

Dr. Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási segédtitkár a köszöntő beszédében hangsúlyozta: az egyetem nem arról szól, hogy ki honnan érkezett, hanem hogy hová tart. Beszélt a szívről, a bátorságról meg a sok lemondásról. Arról, hogy az egyetemistának időnként áldozatot kell hozni, hogy az lehessen, aki lenni szeretne. Ez nem megy kemény munka és a szék melegítése nélkül.

A segédtitkár többek között elmondta azt is, hogy ha valaki elbukik, nem dől össze a világ. Erősebbé, tapasztaltabbá válik és éhesebb lesz a sikerre, és a legközelebbi vizsgának már magabiztosabban vág neki. Akik felvételt nyertek az Újvidéki Egyetem valamelyik karára vagy valamely szakfőiskolára, szerinte bizonyították, hogy bátran vállalják a kihívásokat.

Elmondta a kollégistáknak, hogy tanulmányaikhoz Magyarország kormánya hathatós támogatást nyújt az MNT ösztöndíjprogramjain és az Európa Kollégium finanszírozásán keresztül, a vajdasági kormány a Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárságán keresztül pedig művelődési és szabadidős tevékenységeket, utaztatást, konferenciákon való részvételt biztosít, de ehhez követniük kell a pályázatokat.

Halasi Szabolcs a hallgatóknak sikeres júniusi vizsgaidőt kívánt. Azt, hogy tegyenek meg mindent, hogy büszkék lehessenek magukra, hogy eredményesen haladjanak tovább azon az úton, amelyen elindultak, és minél előbb célba érjenek. Tudtukra adta, hogy szükségünk van rájuk. Ők a jövő értelmiségei, akik tudással, kreativitással, kitartással, alázattal, elszántsággal hozzájárulnak a közösségünk megmaradásához és felemelkedéséhez.

Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Nemzetpolitikájáért Felelős Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője gratulált valamennyi hallgatónak a szép sikerekhez, és megköszönte Snejder-Sára Ildikónak, a kollégium igazgató asszonyának és a pedagógusoknak az áldozatos munkájukat.

– A kollégium megálmodóinak vágya valósággá vált: benépesültek a falak, megtelt élettel, tele van tartalommal és szép sikerekkel – mondta Pirityiné Szabó Judit. – Most, amikor egy sikeres év bezárása alkalmával, pár nappal a nemzeti összetartozás napja előtt összegyűltünk, a szűkebb és tágabb közösségünket is ünnepeljük. Előbb egy kisebb közösséget, a kollégium diákjait köszöntjük a mai évzárón. Azt a kollégiumi közösséget, amelynek tagjait sok erős kötődés fűz egymáshoz. Összefűzi őket a fiatalságuk, lendületük, a tanulás és tudni akarás iránti vágy, de mindezeknél erősebben köti őket össze egy tudatos választás, egy közös jövőkép választása, a szülőföldjük és a magyarságuk. Akik ezt a kollégiumot választják, tudják, nem elég magyarnak születni, hanem azzá is kell válni. Tudják, hogy nem elég anyanyelven tanulni, hanem alkalmassá kell válni arra is, hogy szerb nyelven legyenek képesek tudásukat bővíteni. Az Európa Kollégium diákjai megtapasztalják azt is, hogy nem elég a vele született tehetség, hanem szorgalom és sok-sok munka kell ahhoz, hogy sikeres vizsgákat tudjanak tenni, hogy feltöltődjenek tudással. Mindehhez szükségük van még egy biztonságos közösségi térre is, amely az Európa Kollégium, amely, azt gondolom, sok szempontból a szülői házhoz fogható. „Nekem áldott az a bölcső, amely magyarrá ringatott” – írja Arany János. Ez a kollégium egyben áldott bölcső is, ahonnan lelkiekben és szellemiekben megerősödve is egy olyan útra lehet rálépni, amely nem az önfeladás és sodródás, hanem a jövőbe vetett bizalom és hit útja. Ez a kollégium olyan helyszín, ahol összekovácsolódik a leendő vajdasági magyar értelmiségiek köre. Az a kör, amelyik később képes lesz a vajdasági magyar kultúra megvédésének és megőrzésének munkáját vezetni és sikerre vinni. Akik a rájuk bízott kultúrát nemcsak megőrizni, hanem újrateremteni is képesek lesznek. Széleskörű műveltséggel, alapos tudással, erős kapcsolati tőkével és szilárd nemzettudattal hagyják majd el ezt a bölcsőt.

Pirityiné hangsúlyozta, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság minden lehetséges eszközzel segíti a kisebb-nagyobb közösségeket, közöttük az élen járó vajdasági magyarságot is, annak kiváló programjait, beleértve mindazokat, amelyeket dr. Halasi Szabolcs segédtitkár felsorolt. Az Európa Kollégium működését nagyobb összegekkel segítik, és bíznak benne, hogy a jövőben nagyon hosszú évtizedekig még erre sor kerül. Reményeik szerint az Európa Kollégium hallgatói ennek az egyedülálló lelki-szellemi második otthonnak köszönhetően is sikerrel veszik a kihívásokat.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Bozsoki Valéria