Ugrás a tartalomra

Értékláncot teremteni

Topolyán bemutatták a Prosperitati Alapítvány V. pályázati kiírásait

Zsúfolásig megtelt a topolyai moziterem a Prosperitati Alapítvány ötödik pályázati körét bemutató lakossági fórum alkalmából. A rendezvényen tiszteletét tette Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki a sajtónak tett nyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy ki kell használni az alapítvány által nyújtott lehetőségeket.

– Az alapítvány pályázati kiírásai alapvető elemét képezik a térség- és gazdaságfejlesztési programunknak. Az a szándékunk ezekkel a támogatási lehetőségekkel, hogy több ezer vállalkozónak és mezőgazdasági termelőnek segítsünk, és jelentős lépéseket tudjunk tenni az integrált termelés kiépítése felé, de lehetőséget kapnak a kezdő vállalkozók és a kistermelők, valamint a termékeiket forgalmazó kiskereskedők is.

Ez utóbbit a szerbiai Mezőgazdasági Minisztérium által decemberben hozott szabályzattal összhangban tesszük. Az ötödik pályázati körrel lezárul egy három évvel ezelőtt elindított ciklus. Reméljük, hogy a magyarországi választások után kedvezően alakulnak a további feltételek, és folytatni tudjuk a megkezdett utat.

Elképzeléseink szerint az idén még egy – a korábbiak során – népszerűnek bizonyult házvásárlási pályázatot is meg szeretnénk hirdetni a rendelkezésünkre álló anyagi eszközökből – mondta a pártelnök, aki emlékeztette a fórum közönségét arra, hogy a pályázással a jövőnkre szavazunk.

Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke, a topolyai községi szervezet elnöke köszöntőjében örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kezdeti útkeresés óta mekkora eredményeket ért el az alapítvány és az általa véghezvitt program a közösségünk érdekében.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője ismertette, hogy ezúttal 8 pályázati körben várják a pályázatokat április 3-ától június 15-éig. A kiírás alkalmával 1,5 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, de az érdeklődés függvényében ez az összeg nőhet.

– Az első lépése a pályázásnak továbbra is az online regisztráció az alapítvány honlapján. A nyolc pályázatból öt a mezőgazdaságra összpontosító, úgynevezett integrációs pályázat. Ebbe a kategóriába 10 olyan nagyobb integrátor, vagyis felvásárló kapcsolódik be, akik a korábbiakban megfeleltek az ebben az esetben meghatározott feltételeknek. Mezőgazdászaink többféle gabona termesztésére, de zöldség és gyümölcs – elsősorban meggy – termesztésére, gyümölcsös telepítésére is tudnak pályázni, valamint a méhészek és a sertéstenyésztők számára a malac- és a hízónevelés területén is rendelkezésre állnak lehetőségek. Az ötödik pályázati kör esetében azokra az állati és növényi eredetű termékeket feldolgozó kistermelőkre is összpontosítunk, akik nem ipari mennyiségben termelnek. A kézművesekre, iparművészekre is gondoltunk ezúttal, az ő tevékenységüket segítve a termékeiket előállító eszközök beszerzését, a helyiségeik kialakítását vagy annak megvásárlási lehetőségét támogatva. Ezúttal a helyi termékeket forgalmazó bolthálózat kiépítésén is munkálkodunk. A kezdő vállalkozókat támogató kiírásunk munkanélküli, vállalkozni szándékozó egyéneket támogat, vagy olyan, az idén bejegyzett vállalkozásokat, akik megfelelnek az előirányzott feltételeknek – ismertette Juhász Bálint, és hozzátette még, hogy az alapítvány munkatársai által előzetesen elvégzett felmérés alapján az ötödik kiírás iránt körülbelül 4500 termelő jelezte érdeklődését, emellett a helyi termékeket előállítók körében is többen visszajeleztek. Juhász előadásában kiemelte, hogy a pályázatok beadásának kezdetéig valamennyi potenciális pályázó használja ki az időt ötletei kidolgozására, ebben 9 területi iroda munkatársa várja a kérdéseket és nyújt útbaigazítást.

A Prosperitati Alapítvány V. pályázati körének topolyai bemutatóján jelen volt Földi Márta, az alapítvány igazgatóbizottságának tagja, Kislinder Gábor községi elnök, a VMSZ és az alapítvány tisztségviselői, valamint a község településeinek képviselői.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K. P. D.
Többi hír
Az adai Damjanich-emlékműnél szombat délután emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésé
Adán koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról