You are here

A vajdasági magyarok jogérvényesítéséről Erdődi Edvina, az MNT alelnöke tartott előadást a Kárpát-medencei magyar jogvédelem témakörben megtartott panelbeszélgetésen Tusnádfürdőn.
Jerasz Anikó, Hajnal Jenő és Pászot István a panelbeszélgetésen

A vajdasági magyarság jogérvényesítési és jogvédelmi szempontból kiváltságos helyzetben van a Kárpát-medencében – hangzott el a panelbeszélgetésen. Szlovákiában, Ukrajnában és Romániában a politikai erők azon dolgoznak, hogy leépítsék a magyar közösség jogait, úgy a nyelvhasználat mint az oktatás terén is. Jogszabályokkal próbálják ellehetetleníteni a magyar közösség életét. Szerbiában ezzel ellentétben a Magyar Nemzeti Tanács és a magyar politikai pártok közös fellépése erős jogvédelmet biztosít a magyar közösségnek.

A panelbeszélgetés felszólalói

A nemzeti kisebbségek a társadalom javát kell, hogy szolgálják és egységesítő elemként a társadalom szerves részeit kell, hogy képezzék – mondta el Erdődi Edvina csütörtöki előadásában a Bálványosi Szabadegyetemen. A Magyar Nemzeti Tanács alelnöke beszédében kitért a részarányos foglalkoztatásra is. Elmondta, hogy a törvényi keretek biztosítottak, azonban a létszámstop egyelőre akadályt képez ezeknek a jogoknak a megvalósításában. Hozzátette, hogy az MNT az oktatás terén is konkrét lépéseket tesz annak érdekében, hogy arra ösztönözze a fiatalok, hogy szülőföldjükön tanuljanak tovább.

 

 

Szerző: 
Pannon RTV