Ugrás a tartalomra

Eredményes a távoktatás

Kevesebb szünetre és szombati tanítási napokra készülhetünk

A járványveszély következtében foganatosított intézkedések alapvetően változtatták meg a mindennapjainkat. A rendkívüli állapot egyik sokakat érintő velejárója a március 16-tól bevezetett, digitális tudásátadáson alapuló távoktatás, amely igencsak próbára teszi a szülőket, a gyerekeket és a pedagógusokat is. Az átállás nem egyszerű, de együttműködéssel megvalósítható. A távoktatást segédanyagok és tévéadások is igyekeznek hatékonyabbá tenni, de a legnagyobb nyomás azokon a pedagógusokon van, akik egyik napról a másikra voltak kénytelenek megbarátkozni az online oktatással és számonkéréssel.

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkárt a távoktatás eredményességéről és a várható változásokról kérdeztük.

Mik az eddigi tapasztalatai a távoktatásnak Vajdaságban?

– A második hét vége felé járunk, ennyi idő után azt mondhatom, hogy igen eredményes volt ez az időszak. Gyorsan kellett cselekedni, de mindenki helyt állt. Voltak már némi tapasztalatok a távoktatással kapcsolatban, de ez nem volt jelen minden egyes intézményben. Ahhoz képest, hogy milyen hirtelen kellett mindezt megszervezni, kiemelkedő eredmény született. Jól teljesített mindenki: a pedagógusok, az oktatási intézmények, a diákok, a szülők, a média, amely a távoktatást részben biztosította, illetve a szakpolitika össze szintje, beleértve a Magyar Nemzeti Tanácsot, a Tartományi Titkárságot és a minisztériumot is.

Természetesen volt, ahol a távoktatás kissé döcögve indult, de később itt javult. Segítik egymást a pedagógusok, a fiatalabb kollégák az idősebbeket, átadják egymásnak a tapasztalatokat. Rengeteget segítenek az anyaországi anyagok is, és ebben az esetben a közösségi média is nagy szolgálatot tesz, mert egy olyan felületet jelent, amely lehetővé teszi az állandó, interaktív kommunikációt.

Várható-e valamilyen újdonság a jövő héten?

– Bővülnek az anyagok. Ami a magyar nyelvű oktatást illeti, a Szerb Rádió és Televízió Planeta csatornájának egyes anyagait is sikerül majd feliratoznunk. Ezt tartományi forrás segítségével a Vajdasági Rádió és Televízió vállalta el. Ahogy eddig is, továbbra is műsoron lesz a Pannon Televízió adássorozata, és más, új műsorok is várhatóak.

A tanév rendje hogyan fog változni a továbbiakban?

– A tavaszi szünetet illetően a minisztériummal összehangolva olyan döntés született, hogy ne szakítsuk meg a tanévet a szünettel. Így az április 10-től 20-ig előirányzott tavaszi szünet elmarad, de ez nem jelent akkora veszteséget, mint az első pillantásra tűnhet. Vajdaságban mindkét húsvét ünnep, ehhez igazítottuk az iskolai naptár módosítását. Ez végül ahhoz vezetett, hogy a 11 napos tavaszi szünet 8 napossá rövidült: a két húsvéti ünnep között három napot veszítünk a szünetből. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek három nappal többet fognak tanulni távoktatás formájában, mint ha a szünetet a tervezettek szerint megtartanánk. Azt hiszem, helyes döntés született, hiszen ez a munkamód mégiscsak lassított az oktatói-nevelői munkán, ezt a lemaradást pedig be kell hozni. A cél mindenképp az, hogy a tanévet rendesen befejezzük távoktatás formájában, illetve a tanév végén akár már anélkül is. Fontos, hogy ez időben megtörténjen, és hogy ne vesszen el a tanév. Ez különösen vonatkozik az általános iskolák nyolcadikosaira és a középiskolák és gimnáziumok végzőseire, hiszen ők most fejezik az általános iskolai vagy középiskolai oktatást, amelynek a végén záróvizsgázniuk, illetve érettségizniük kell. Ez pedig fontos, hogy sikeres legyen.

A próbaérettségit pedig online fogják megszervezni.

– A próbaérettségi eredetileg március 27-én zajlott volna le, de ez nem fog megvalósulni. Helyette online formában fog megtörténni, de majd csak húsvét után. Emiatt is nagyon fontos, hogy a nyolcadikosaink folyamatosan tanuljanak, és komolyan vegyék a távoktatást. Az online próbaérettségi abban lesz a segítségünkre, hogy lássuk, meddig jutottak el a tanulásban a nyolcadikosok.

Szombatonként is lesz majd tanítás?

– A szombati tanítási napok is távoktatás keretében zajlanak majd április 21-től. A húsvéti szünetet követően minden szombaton lesz tanítás. Ez a döntés azért született, mert a távoktatás lassabb folyamat, a lemaradásokat pedig be kell hozni. Szem előtt kell tartani a célt, hogy a tanévet időben és rendben befejezzük.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Gruik Zsuzsa
Többi hír