Ugrás a tartalomra

Eredménydús évet zár a VMSZ újvidéki szervezete

Hagyományos év végi értékelő összejövetelt tartott a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki szervezete. A 2019-es tervekről is beszéltek.

Újvidék peremvárosi településén, Tiszakálmánfalván több beruházás is megvalósult az elmúlt évben. Befejezték a szennyvízelvezető csatornahálózatot, valamint a helyi földműves szövetkezet támogatásból egy nagy magtározót épített. A termelők is jelentős segítséget kaptak – mondta Kiss Gyula, a VMSZ tiszakálmánfalvi elnöke: „Hozzájárultunk ahhoz, hogy a falugazdász hálózat bővüljön és falunkban meginduljon a működése, mivel a mezőgazdasági termelők a pályázatok kiírása után eléggé tanácstalanok voltak, nem tudtak hova fordulni, milyen irányba keresni a lehetőségeket a pályázásra.”

Az évértékelőn jelen volt Vicsek Annamária szerbiai VMSZ-es oktatási államtitkár is: „A VMSZ évek óta ezen fáradozik, hogy mind a három iskola, a József Attila, a Sonja Marinković és a Petőfi Sándor Általános Iskola is megmaradjon, attól függetlenül, hogy minden évben hol az egyik, hol a másik iskolában kevesebb a gyerek. 15-nél jóval kevesebb gyerek is van, viszont nagyon fontos, hogy mind a három iskola megmaradjon, hogy az újvidéki oktatás magyar nyelven továbbra is erős legyen.”

2018-ban a VMSZ újvidéki szervezete számos projektet valósított meg. Ezek közül a legjelentősebb a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése – mondta Erdély Lenke, a párt újvidéki városi szervezetének elnöke: „Huszonnyolc utcai névtábla magyar nyelven is ki van írva, ezek magyar személyneveket tartalmaznak és a magyar jeles embereknek a neveit viselik, úgyhogy erre nagyon büszkék vagyunk.”

Jövőre folytatódik a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése, valamint tervezik a 44-45-ös ártatlan áldozatok emlékművének felállítását és a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ teljes felújítását is – hangzott el az évértékelő összejövetelen.
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír