Ugrás a tartalomra

Elvszerű, de észszerű politika

További sikereket akar megvalósítani a VMSZ Kúlán, ezért marad partnere az SZHP-nek

Eladtuk a lelkünket – ezt fogják mondani politikai ellenfeleink a mostani választási indulásunk kapcsán – indította beszédét ma Pásztor István pártelnök Kúlán, a Vajdasági Magyar Szövetség Népkörben megtartott, vasárnapi helyhatósági választásokat megelőző lakossági fórumán. „Ne vegyék magukra ezeket a sértéseket, azt tudjuk a támadóknak ajánlani, döntsék majd el, mit csinálnak, ha ők indulnak a szavazáson, most nekünk kellett dönteni”, tette hozzá. Azért voltak ezek az első mondatai, mert a VMSZ a Szerb Haladó Párttal közös lista állítása mellett döntött ezúttal.

– Létezik pártunkban egy elvi döntés, már 11 éves. E döntés előtt mindig a demokratikus ellenzékkel karöltve mentünk a választásokra. A magyar politika viszont így gyakorlatilag láthatatlanná vált, nehéz volt az érdekeket megvalósítani. Az elvi döntés így 11 éve arról szólt, hogy a VMSZ minden választáson egyedül indul ezentúl, függetlenül attól, mekkora munkával jár e lépés. Ma sem változtattunk az elveinken. Az elvszerű ember nem önsorsrontó tulok, aki fejjel megy a falnak. Néha módosít a meggyőződésén, de alapjában véve tartja magát ahhoz. Azt mondtuk: ha a haladók partnerként, becsülettel, erőnkhöz képest elfogadnak bennünket, s legalább annyit kapunk, amennyit egyedül megszereznénk, ha van nyitottság az általunk fontos ügyek intézéséhez, akkor nem tesszük ki az embereinket újabb nyomásnak. Ez már megtörtént a nemzeti tanácsi választások során. Racionális döntést hoztunk. Kell, hogy az elvszerűségnek az észszerűség is része legyen – magyarázta Pásztor.

Valka Károly, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének elnöke közölte, most először történik meg, hogy a VMSZ közös listát állít a Szerb Haladó Párttal koalíciót alkotva a választások előtt. Mint mondta, sokan kérdezik, miért döntöttek így, erre a legjobb válasz az: kényszerigazgatás alatt, előre hozott választásokra készülve jobb az elmúlt két és fél év partnereivel közösen indulni, síkra szállni azokért a közös célokért, amelyeket már megfogalmaztak korábban, továbbá megőrizni az eddig elért eredményeket. Az eredmények közül Valka kiemelte, több mint ötmillió eurós befektetést valósítottak meg az elmúlt másfél évben a szennyvízelvezető csatornába Kúlán és Cservenkán. Új fehérneműgyár nyílt, készülőfélben van egy cipőgyár is. Átadták az egészségház egy új részlegét, tatarozták a központot Kúlán, Veprődön, Cservenkán. Sportközpont nyílt Szivácon. A Petőfi Brigád Általános Iskola tornatermét felújították. Zajlik a Népkör tatarozása. Nem kell, mint mondta, megfeledkezni a Prosperitati Alapítványnak köszönhető beruházásokról sem, melyeknek értéke eléri a 230 millió dinárt. Négy VMSZ-jelölt szerepel a Mert szeretjük Kúlát – Aleksandar Vučić választási listán. A magyar párt képviselői arra kérték Kúla polgárait, legalább annyian menjenek el szavazni, mint ha a VMSZ neve szerepelne a listán az egyes szám mellett.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár (Fotó: Ótos András)
Többi hír