Ugrás a tartalomra

Elodázódik a májusi közös főhajtás?

Csúrogon megkezdték az 1944-es magyar áldozatoknak szentelt emlékpark kialakítását – Május végére valószínűleg nem lesznek készek a munkálatokkal

A csúrogi Topalov raktárban februárban kezdődtek meg azok a munkálatok, amelyekkel az épületet a razzia áldozatainak szentelt múzeummá alakítják át. Ezzel azoknak az ártatlan áldozatoknak állítanak emléket, akiket 1942 januárjában ezen a helyen végeztek ki a magyar hadsereg katonái. A felújítás költségeit a magyar kormány vállalta fel.

Tomislav Nikolić szerb és Áder János magyar államfő korábban arról is megállapodott, hogy a csúrogi dögtemetőnek azt a részét, ahová az 1944-es ártatlan magyar áldozatokat temették el, emlékparkká alakítják át, ahol Szerbia egy, Szarapka Tibor szabadkai szobrászművész által készített szoborcsoport felállítását is finanszírozza. A magyar áldozatok emlékére készült bronzszobrot annak a helynek a közvetlen közelében állítják fel, ahol Teleki Júlia kezdeményezésére, valamint Légvári Sándor hathatós segítségével 1990-től minden évben felállítottak egy keresztet a szeméttelep területén nyugvó hozzátartozóik emlékére.

Čedomir Božić, Zsablya polgármestere a Topalov raktár felújításáról szóló szerződés februári aláírásakor azt ígérte, hogy a tereprendezés napokon belül megkezdődik, de erre csak egy héttel ezelőtt került sor. Tegnap Teleki Júliával a helyszínen arról győződtünk meg, hogy a munkálatok nem az eredeti tervrajz szerint haladnak: a nagykikindai kivitelező munkásai kijelölték a helyét, és homokkal megalapozták azt a tervben nem szereplő gyalogosjárdát, amely betonlapokból lesz kirakva, és a Holt-Tisza mellett, a csúrogi strandtól az emlékhelyig fog vezetni.

A szobornál platószerűen kiszélesedő gyalogút mellett elsimították a terepet a Holt-Tisza partjáig, illetve balról mintegy 30 méteres szélességben. A cigánysor elé tervezett parkolónak, az onnan az emlékparkhoz vezető betonútnak egyelőre semmi jelét nem lehet látni. Teleki Júlia meglepődve és csalódottan fogadta az eléje táruló látványt.

– Nem erre számítottam. Amit a tervrajzokon láttam, az egészen más volt. Ha ez így marad, és a területet nem kerítik el, továbbra is ide fogják hordani a szemetet. Ide nekünk füvesített emlékparkot, parkolót, autóutat, térfigyelő kamerákat ígértek. Ha úgy kerül sor a közös államfői főhajtásra, hogy nem készül el teljesen az emlékpark, a koszorúzás után soha nem fog megépülni – mondta Teleki Júlia.

Értesüléseink szerint vasárnap a helyszínen járt Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete, tegnap pedig a szabadkai főkonzulátus munkatársai látogattak el Csúrogra. Érdeklődésünkre Nikowitz Oszkár közölte: a helyszínen tapasztaltak alapján a magyar fél ma dönt arról, elhalasztják-e a május végére tervezett közös koszorúzást.

Ha elkészül az emlékhely, a magyar és a szerb államfő mind a szerb, mind a magyar áldozatok emléke előtt közös főhajtással tiszteleg majd – a két érintett ország szerint ez a gesztus a megbékélés és a múlttal való szembenézés egyik nagyon fontos lépése lesz.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Fehér Rózsa
Többi hír