Ugrás a tartalomra

Elkészült a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosító javaslata

Az illetékes minisztérium és a tanácsok elnökei által kidolgozott javaslat több együttes ülésen született meg, a legutóbbin Ana Brnabić is részt vett.

A kormányfő ígéretet tett arra, hogy még egyszer összeül a testület mielőtt a parlament elé kerülne a módosító javaslat. Hajnal Jenő, az MNT elnöke a Pannon Televízió Közügyek című műsorának felvételén elmondta, az Alkotmánybíróság korábbi döntése törölt bizonyos szakaszokat a hatályban levő törvényből, a mostani módosításokkal, az oktatás területén sikerül a most ezeket a hatásköröket lényegében visszaállítani, de egyéb változtatásokat is eszközöltek.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Született egy definíció a nemzeti tanácsokról. Eddig ugyanis egy kicsit ég és föld között voltak. Az alkotmánybíróság azt a döntést hozta, hogy nem állami szervként működjenek, itt pedig a kollektivitás joga, a közösségi jog az önrendelkezés és a autonómia, a kulturális autonómia értékeit sikerült bevinni a törvénybe.

Tehát, egy definíció már megjelenik és ez már egy nagyon fontos dolog. Nyilván vitázhatunk arról, hogy a nem államiság jó vagy rossz dolog, sok esetben úgy érezzük, hogy ez a függetlenség jó és az autonómia szempontjából az önrendelkezés minél nagyobb foka lett volna szerencsésebb és ez szigorúan kötődik a különféle büntetés és ellenőrzési területekkel is.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen