Ugrás a tartalomra

Elfogy a falu

Apró Kornél 2001 virágvasárnapja óta Szaján faluelnöke.

Tőle érdeklődtünk, miként látja az észak-bánáti település lélekszámának csökkenését. A hivatalos adatok szerint 1300 lakosa van a falunak, de mindössze 700-800-ra tehető azoknak a száma, akik ott is élnek.

— Elkeserít a falu népességének csökkenése, mert rengeteg energiát fektettünk a közös jövőnkbe. Csak keserű szájízzel tudok szólni erről a jelenségről. Nem tudjuk megállítani a lakosság elvándorlását. Ezen a helyzeten csak a gazdasági fellendülés változtathatna.

Merre veszik a szajániak az útirányt?

— A 80%-uk arányosan oszlik meg Németország és Ausztria között, 20%-uk pedig Magyarországon telepszik le. Erős bázisunk Győr, ahol több szajáni család keresi a kenyerét. Életerős, tanult fiatalok mentek el, akik itthon is dolgoztak, de nem tudták elérni a kívánt életszínvonalat. Az idősek maradnak csupán, meg a szociális esetek, akiről nem mondható el, hogy túlzottan produktívak volnának.

* Ez annyit tesz, hogy elöregszik a falu?

— Igen, nagyon. Öt-hat évvel ezelőtt még tíz körül volt az elsősök száma az általános iskolában, de mostanra ez hat-hét tanulóra csökkent. Az idős korosztály számáról nincs pontos kimutatás, megítélni is nehéz, hányan lehetnek. Becslésem szerint a lakosság fele időskorú.

* Hogyan látja a falu jövőjét?

— Nem vagyok derűlátó. Az elvándorlást nem lehet megállítani, viszont talán lassítható. Az elmúlt két-három évben egy erős elköltözési láz érezhető. Majd csak akkor beszélhetünk lassú fogyásról, ha élhetőbb lesz a környezet a faluban. Az elköltözöttek túlnyomó többségével folyamatos kapcsolatot tartok fenn, ők úgy nyilatkoznak, hogy jó irányú változások esetén hazaköltöznének, és vállalkozásba fognának.

* Mik a következményei a nagyarányú létszámcsökkenésnek?

— Az egészségügyi ellátás színvonala esett, mert az orvos már csak fél munkaidőben rendel. A postánkat is fel akarják számolni. Reméljük, nem jutunk Hódegyháza és Tóba sorsára. Meg kell említenem, hogy időnként költöznek a faluba családok, mert olcsók az ingatlanok, ők talán lassíthatják a fogyást.

A hivatalom betöltésének kezdetén jóval többet tudtunk megvalósítani a tervekből, napjainkban viszont sokkal intenzívebb munkával kevesebbet érünk el. A kezdeményezések már csírájukban elhalnak. De azért kivétel is akad, például a sporthorgászat. Az iskoláskorú gyermekeink hetente járnak versenyekre, vajdasági viszonylatban is jelentős eredményeket értek el a Jó Pajtás és az Eko Fish Ligában.

* A falu védőszentje államalapító királyunk, Szent István. Bízzunk benne, hogy a jövőben is oltalmazza majd Szajánt!

— Hiszem, hogy így lesz! — bólint rá határozottan a szavaimra Apró Kornél, Szaján faluelnöke.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Kőművesné Nyáry Márta
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét