Ugrás a tartalomra

Elfogadták a Koszovó-platformot

A szerbiai parlament elfogadta a Koszovóról szóló határozatot. 175 képviselő támogatta, 19 pedig ellene szavazott. A határozatot megszavazta a hatalmi koalíció, a Demokarata Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség, valamint a Szerb Megújhodási Mozgalom és a Szerbiai Kereszténydemokrata Párt is. A tervezetet nem támogatta viszont a Liberális Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Szerbiai Demokrata Párt.

A határozat elfogadása kapcsán Tomislav Nikolić államfő elégedettségét fejezte ki, mint mondta, a kormány és az ellenzék végre közös nevezőre jutott, habár nem jött létre teljes egyetértés. A köztársasági elnök bizakodóan tekint az elkövetkező tárgyalásokra Koszovóval, a közvetítőknek a megbeszélésekről jelentést kell írniuk a parlamentnek.

A Liberális Demokrata Párt nem szavazta meg a határozatot, elnökük, Čedomir Jovanović élesen kritizálta a kormányt. „Önök úgy gondolják, hogy nekünk mindanyiunknak büntetés, hogy éppen Önök vezetnek minket Európába. Én viszont úgy gondolom, ez egy ritka és váratlan siker, hogy Önöket ilyen mértékben megváltoztattuk.”

Ivica Dačić kormányfő szerint az ellenzék is megváltozott. „Nem hiszem, hogy ez káros lenne számunkra, hanem inkább Önöknek, akik véghezvitték október ötödikét. Úgy gondolom, hogy az Önök számára az a legnagyobb büntetés, hogy mi vezetjük Önöket az Európai Unióba. Ha megváltoztunk is, ezt jó irányba tettük. De hol vannak azok, akik Önökkel voltak, ők is megváltoztak, de vajon jó irányba tették ezt?”

Ez a hatalom állította fel a határt Szerbia és Koszovó között – bírálták a kormányt a Szerbiai Demokrata Párt képviselői. Ivica Dačić miniszterelnök szerint az SZDP-nek éppen ez a hozzáállása vezetne az eurointegráció félbeszakaításához, illetve Koszovó elvesztéséhez. Felszólította a szerbiai demokratákat, hogy ne tegyenek felelőtlen kijelentéseket, és hogy ne taszítsák kollektív öngyilkosságba a lakosságot. Politikai pártokból sok van, de Szerbiából csak egy. Hagyják már, hogy legalább egyszer győzzünk Koszovóban, közösen – üzente a kormányfő.

A Vajdasági Magyar Szövetség támogatta a határozatot. Ezzel azt a bátorságot méltányolták, amiről a köztársasági elnök és miniszterelnök tett tanúbizonyságot. Olyan mondatokat mondtak ki, amelyeket az elmúlt 30 évben egyetlen szerbiai politikus sem, figyelembe véve a valóságos helyzetet – nyilatkozta Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője. „Szembe kell nézni azzal, hogy Koszovó felett Szerbiának semmiféle szuverenitása nincs legalább 12-13 éve. Ez a határozat, amelyet a szerbiai parlament elfogadott teljes mértékben még nem szakít a mítosz kergetésével, viszont egyértelmű, hogy végre pozitív irányba kezd elmozdulni ez a kérdés.”

A kormány levette a titkosítást a Koszovó-platformról eleget téve a Demokrata Párt követelésének, elnyerve támogatásukat. A platform szövege felkerült a szerbiai Kormány honlapjára és így hozzáférhetővé válik mindenki számára. A továbbiakban minden Prishtinával történő párbeszédnek összhangban kell lennie a határozattal.

A politikai platform alapján a megbeszélések nem mondhatnak ellent az Alkotmánynak, azaz Szerbia nem ismerheti el Koszovó függetlenségét, illetve a tárgyalásoknál figyelembe kell venni az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatát, amely tulajdonképpen Koszovót az akkori Jugoszlávia részeként határozatlan ideig nemzetközi igazgatás alá helyezte. Az elfogadott dokumentum alapkövetelménye továbbá a koszovói szerb községek autonóm közösségének létrehozása.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír