Ugrás a tartalomra

Együttműködés Vajdaság és Isztria között

A mezőgazdaság, az oktatás és az egészségügy terén is konkrét együttműködés valósulhat meg a közeljövőben Vajdaság és Isztria megye között – hangzott el ma Újvidéken.

Isztria megye Nyugat-Horvátországban helyezkedik el, az Isztriai-félsziget legnagyobb részét képezi. Mintegy 200 000 lakosa van és főleg a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, illetve a kereskedelem terén jeleskedik kimagasló eredményekkel. Sanja Radolović, az isztriai képviselőház Gazdasági és Turisztikai Bizottságának elnöke: „Az elmúlt néhány évben Isztria megyében a borászat, az olajbogyó-termesztés és az ökológiai élelmiszer-termelés terén nagy előrehaladást értünk el. De sokat kell még tanulnunk és örülünk annak, hogy ma lehetőségünk van megnézni, itt hogyan működnek a dolgok, és hogyan tudjuk a mezőgazdasági földterületeket kellőképpen művelni.” Elhangzott, Vajdaság és Isztria megye között mindenekelőtt a mezőgazdaság terén bontakozhat ki konkrét együttműködés. Nenad Borović, a Tartományi Képviselőház Mezőgazdasági Bizottságának elnöke: „Ma a Biosens Intézetbe is ellátogatunk, ahol a vendégeink megnézhetik, a tudomány és az informatika milyen lehetőségeket rejt, hogyan alkalmazható a mezőgazdaság területén. Emellett nagyon fontos az is, hogy már május végén konkrét együttműködés valósul meg közöttünk a növényi eredetű termékek forgalmazása és az őshonos állatfajok megmentése terén.” Valter Drandić, az isztriai képviselőház elnöke példaértékűnek tartja Vajdaság és Isztria megye jól működő kapcsolatát.

Valter Drandić, az isztriai képviselőház elnöke: „Nagyon büszkék vagyunk erre az együttműködésre. Mindenhol kiemeljük, hogy ez egy kiváló példája két régió, illetve új emberek együttműködésének, amely a politikától is független. Új ajtókat nyitunk meg a vállalkozóink, termelőink előtt, hogy közös projekteket és programokat tudjanak megvalósítani.” Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke úgy véli, a jó kapcsolat a Szerbia és Horvátország közötti viszonyokra is pozitív hatással lehet.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Nincsenek olyan körülmények, amelyek akadályoznák ezt az együttműködést és ilyen szempontból azt gondolom, hogy ez a Szerbia és Horvátország közötti állapotok normalizálása szempontjából is fontos, mert a regionális együttműködésnek a fejlesztése és fejlődése azt gondolom csillapítja azokat a politikai feszültségeket, amelyek időről időre meg szoktak jelenni a két ország között.” A találkozón elhangzott, Isztria megye tapasztalatai több területen is segíthetik Szerbia EU-s csatlakozását.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen