Ugrás a tartalomra

Együtt a tudományok útján

Kétnapos tudománynépszerűsítő programsorozatot tartottak Zentán

Nagyszabású tudománynépszerűsítő programsorozattal várták az érdeklődőket a hétvégén Zentán a zentai Kertészek Egyesülete és a Science Kft. illetékesei. A Tudományok útja elnevezésű rendezvény elsődleges célja az volt, hogy izgalmas tudományos és technikai bemutatókkal, valamint látványos kísérletekkel népszerűsítse a lakosság körében a műszaki és a természettudományokat, illetve megkísérelje felkelteni a pályaválasztás előtt álló fiatalok érdeklődését a tudományok iránt.

A szombaton este a zentai Városi Parkban található Alltech-pavilonban megtartott megnyitóünnepség kezdetén a szabadkai Garden Quartet lépett színpadra, amely hangulatos alkalmi összeállítással szórakoztatta a közönséget, majd előbb Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, utána pedig Gyetvai Árpád, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet Külhoni Magyarok Osztályának osztályvezetője, Aleksandra Drecun, a belgrádi Tudománynépszerűsítő Központ igazgatója és dr. Lengyel László, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara Zentai Konzultációs Központjának vezetője, a rendezvény főszervezője köszöntötte az egybegyűlteket.

– A Tudományok útja jelképesen összeköti a tudományos szakembereket és azokat a polgárokat, akik nem rendelkeznek tudományos képzettséggel. A kezdeményezés célja, hogy a tudomány kérdéseit játékos, izgalmas formában tárja az érdeklődők elé, megmutassa nekik azokat a távlatokat, amelyek ezekben az ágazatokban rejlenek. Mert a tudomány nem elsősorban unalmas előadások sorozata, hanem izgalmas felfedezések láncolata, amelyeknek köszönhetően mindig újabb és újabb részleteket ismerhetünk meg a világból – fogalmazott köszöntőjében Ceglédi Rudolf, majd Einstein gondolatát idézve hozzátette, a tudomány legalapvetőbb gondolatai egyszerűek, és bárki számára érthető nyelven megfogalmazhatóak, amely elképzelés szerinte a rendezvény programjainak is fontos vezérelve, legyen szó akár a látványos kísérletekről, akár azon vállalatok bemutatkozásáról, amelyek – ahogyan fogalmazott – a nehéz gazdasági helyzet ellenére nemcsak a túlélésre koncentrálnak, hanem nagy hangsúlyt fektetnek a kutatásra, a fejlesztésre is.

– Néhány hónappal ezelőtt Óbecsén, a Than-emlékház megnyitóján azt a célt tűztük ki, hogy a vajdasági régióban a tudományosság régi fényét a Than fivérek nyomán újratervezzük, újraalkossuk. Az akkori esemény az első lépés volt ezen az úton, és úgy gondolom, hogy a mostani Tudományok útja rendezvény, amely magyarországi mintára született meg, és a reményeink szerint a jövőben a Kárpát-medence más országaiban is megjelenik majd, a második – hangsúlyozta Gyetvai Árpád. – Nagyon fontosnak tartjuk a természettudományok iránti érdeklődést és annak felkeltését, hiszen szinte minden mögött olyan innováció rejlik, amire a hétköznapokban fel sem figyelünk, hiszen mindent, ami körülöttünk van, feltalált valaki. Azt gondoljuk, hogy ha ezen a rendezvényen egy gyermek, fiatal vagy akár felnőtt kedvet kap a tudományos tevékenységhez, vagy esetleg ahhoz, hogy ezt a pályát válassza, akkor már megérte itt lennünk – emelte ki Gyetvai Árpád, aki Hoffman Rózsa államtitkár asszony, a rendezvény fővédnöke nevében mondott köszönetet a szervezőknek odaadó munkájukért.

– Rendkívül fontos dolog, hogy Szerbia városaiban olyan rendezvények kerüljenek megrendezésre, amelyek alkalmasak arra, hogy közelebb vigyék az emberekhez a tudományokat. Mindenki, aki követi a híreket, tudja, hogy a tudományos élet képviselői a napokban az utcára mentek, hogy kifejezzék abbéli véleményüket, miszerint a nehéz helyzetből való kilábalás és a megmaradás legfőbb záloga a tudás. A mostani rendezvény kiváló bizonyítéka annak is, hogy a lelkesedés számottevő eredményeket hozhat – magyarázta Aleksandra Drecun. – Valószínűleg még éveken át nem fogunk fantasztikus anyagi támogatásokkal rendelkezni, de az intézményeknek a tudományoknak és magának a tudásnak a népszerűsítésére vonatkozó munkája, illetve az intézmények egymás közötti, valamint az intézmények és állami szervek közötti együttműködés azt bizonyítja, hogy ha a megfelelő tudás és a megfelelő akarat találkozik egymással, akkor lehetőség nyílik arra, hogy ilyen és ehhez hasonló eseményekre kerüljön sor – tette hozzá Aleksandra Drecun.

– A Tudományok útja azzal a céllal került megrendezésre, hogy bemutassa a bennünket körülvevő világ működésének, az általunk használt termékek és szolgáltatások tartalmának és kifejlesztésének sokszínűségét. Mindannyiunkban él az a gyermeki érdeklődés, hogy szeretnénk megtudni, mi van a dolgok belsejében, hogyan működik egy eszköz, vagy miként történik egy jelenség – fogalmazott dr. Lengyel László. – Zenta város központját tudományos játszótérré változtattuk, ahol szemléletes előadásokat, kvízeket, bemutatókat tartanak a résztvevők. Itt vannak azok a tudományos és oktatási intézmények, amelyek a képzésükben rejlő sokszínűséget mutatják be, és jelen vannak itt kimondottan tudománynépszerűsítő intézmények is, amelyek a legszemléletesebb módon prezentálják a természettudományok szépségeit. A legtöbb kihívás térségünkben a sikeresen működő gazdasági szereplőkre, cégekre, közvállalatokra, kisebb-nagyobb vállalkozásokra hárul, ők is bemutatják a fejlesztéseik, szolgáltatásaik tudományos hátterét. Az idén a víz éve kapcsán külön figyelmet szentelünk a vízzel kapcsolatos bemutatóknak, amelyek a Tisza-parton zajlanak, ugyanakkor markánsan kifejezésre jut az ökológiai szemlélet, a környezettudatosság, és mindazon újítások, amelyek térségünk fejlesztésére jellemzőek – emelte ki köszöntőjében dr. Lengyel László.

A megnyitóünnepség után a rendezvény szervezői szombaton és vasárnap is több helyszínen, a Városi Parkban, a Tiszavirág sétányon, az Ökoházban, a Régi Mesterségek Házában, a Zentai Csata Emlékkilátóban, a Royal Hotelben és a Művelődési Házban is izgalmas programok sorával várták a látogatókat. A Városi Parkban olyan intézmények, szervezetek és vállalatok mutatkoztak be, amelyek újításaikat, fejlődési folyamataikat, irányzataikat és interaktív programjaikat kívánták a nagyérdemű elé tárni. A Tiszán tudományos sétahajó járt, amelyen dr. Fehér Illés és Sugár György előadásait hallgathatták meg az érdeklődők, akik a zentai modellezők vízi járműveinek bemutatóját, valamint Nagy Tamás fizikus látványos kísérleteit is megtekinthették. A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara Zentai Konzultációs Központja tangazdaságában sor került az ökoház avatóünnepségére, valamint rovargyűjtés és szalma-labirintus és egyéb programok is várták a látogatókat. A Royal Hotel mozitermében a zentai Sabotronic vállalat különféle 3D-s filmeket mutatott be, de emellett egy mobil planetáriumba is elkalauzolták a vendégeket, akik dr. Jovan Aleksić előadásait is meghallgathatták. A Művelődési Ház kiállítóterme egy nem szokványos matematikai kiállításnak és az ahhoz kapcsolódó műhelynek adott helyet, a Zentai Csata Emlékkilátó és a Régi Mesterségek Háza pedig állandó tárlatával várta az érdeklődőket.
A Tudományok útja elnevezésű rendezvényt a szervezők a Magyarországon már régóta sikeresen működő Tudományok hídja elnevezésű rendezvény mintájára hagyományteremtő szándékkal hívták életre, azzal az elsődleges célkitűzéssel, hogy megpróbálják a lakosság körében különféle látványos tudományos és technikai bemutatókkal, valamint különleges kísérletekkel népszerűsíteni a tudományokat, illetve megkíséreljék felkelteni a fiatalok érdeklődését a tudományok iránt. A rendezvény fő támogatója Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma, további támogatói pedig a Magyar Nemzeti Tanács, Zenta Község Önkormányzata, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara Zentai Konzultációs Központja és az óbecsei Than-emlékház voltak, de sikeres lebonyolításához több egyéb intézmény, szervezet és magánvállalat is hozzájárult.

 

Szerző (Forrás)
M.E. , Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen