Ugrás a tartalomra

Egyszerűbb diplomahonosítás

A kölcsönös elismerés értelmében a magyarországi és szerbiai érettségik és oklevelek szinte automatikusan egyenértékűvé válnak

Miután Magyarország és Szerbia parlamentjei ratifikálják a két állam minisztere által aláírt, államilag elismert bizonyítványok és oklevelek, továbbá a tudományos fokozatot tanúsító okiratok kölcsönös elismeréséről szóló egyezményt, a Magyarország által kiállított érettségi oklevél és a szerbiai középfokú oktatásról szóló oklevél, valamint alapfokozatot tanúsító egyetemi oklevél és a Szerbiában kiállított akadémiai alapozó tanulmány és alapozó szaktanulmány egyenértékűnek számít majd, tudtuk meg Vicsek Annamáriától, az oktatási minisztérium államtitkárától, akit a diplomák honosításának jövőbeli könnyítéséről kérdeztünk.

Rámutatott, a magyarországi mesterfokozatot tanúsító oklevelek esetében és a Szerbiában kiállított, az akadémiai mestertanulmányok, az összevont akadémiai tanulmányok, a szakosítási akadémiai tanulmányok és a szakosítási szaktanulmányok esetében is ugyanez a helyzet, csakúgy mint a Magyarországon kiállított Doctor of Philosophy (PhD) és Doctor of Liberal Arts (DLA) fokozatot tanúsító oklevelek és a Szerbiában kiállított akadémiai doktori tanulmányok (dr.) esetében.

Vicsek Annamária elmondta, hogy 2016 óta változott a külföldön, így a Magyarországon is kiállított felsőoktatási diplomák honosítása (ugyanis a felsőoktatási törvény akkortól kezdve határozza meg az ERIC/NARIC Központ működését), ami szerint az ENIC/NARIC Központ megalakítása  után, 90 napon belül történhet meg egy diploma honosítása. Azzal, hogy miután egy bizonyos szak értékelését az ENIC/NARIC Központ által felállított bizottság elvégezte, minden egyéb további diploma, amely ugyanarra a szakképesítésre vonatkozott, már automatikusan, sokkal gyorsabb honosításra kerülhet.

– Gondot okozott azonban, hogy voltak olyan szakok, amelyek esetében az egyetemi tanárokból álló bizottság nehezebben tudta megítélni a stúdiumok programját, illetve értékelni azokat, mert Szerbiában ilyen programok nem léteztek. Idővel mindazok a problémák, amelyek a gyakorlatban jelentkeztek, orvosolva lettek, de a rövid ciklusú stúdiumok, amelyek két évig tartanak, amelyeket a szerbiai rendszer nem ismert el, továbbra sem lehettek honosítva úgy, ahogy a magyarországi felsőoktatási intézmény kiállította – magyarázta az államtitkár, majd hozzátette: – Ezen egyezmény szerint kölcsönös elismerésről van szó, tehát az érettségi bizonyítványokat, okleveleket, valamint a tudományos fokozatot tanúsító okiratokat szinte automatikusan egyenértékűnek ismeri el a két ország. Már évek óta vártunk erre az egyezményre, ami nagy előrelépést jelent a vajdasági magyarság számára, a Magyarországon megszerzett diplomák sokkal könnyebben honosíthatók majd, és a munkavállalás a szülőföldön egyszerűbb lesz – mondta.

Vicsek Annamária elmondta, a két ország közti egyezmény egyelőre azokra a bizonyítványokra és oklevelekre vonatkozik, amelyeket az egyezmény aláírása után állítottak ki, hiszen az egyezményeket nem lehet retroakítvan alkalmazni.

– Az egyezmény külön rendelkezése szerint azonban, amennyiben ez az egyezmény jobb rendelkezést jelent, mint a korábban érvényben levő, az 1980-ban aláírt oklevelek egyenértékűségének kölcsönös elismeréséről szóló megállapodás, akkor az új egyezményt kell alkalmazni, ami biztató az évek óta megoldhatatlannak tűnő esetek megoldása szempontjából – tudtuk meg. Hozzátette, az egyezmény akkor lép hatályba, amikor a két ország parlamentjei ratifikálják a két állam minisztere által aláírt dokumentumot.

–Továbbra is az ENIC/NARIC Központban kell leadni a diplomákra vonatkozó honosítási kérelmet, viszont amint látják, hogy egy Magyarországon kiállított diploma, bizonyítvány, vagy okirat honosítására érkezett a kérelem, akkor az egyezmény értelmében egyenértékűnek tekinthető, és nem kell külön bizottságnak értékelésre küldeni a stúdium programját, ami olyan hosszadalmassá tette az eddigi honosítási folyamatot. Egy honosítási dokumentumot ezek után is az ENIC/NARIC Központnak ki kell állítani – mutatott rá az államtitkár, mire lehet számítani az egyezmény ratifikálása után. Folytatta: – Azt, hogy mennyi időt vesz igénybe, hogy a gyakorlatban érezhető gyorsulást, egyszerűsödést, vagy javulást jelentsen, ebben a pillanatban azért nem tudjuk megállapítani, mert az országos kvalifikációs törvény értelmében újdonságként létrejött a Kvalifikációs Ügynökség, amely átvette az ENIC/NARIC Központot is. Ennek a központnak az átvétele csak egy formai változás, az ügynökség szervezeti egységévé vált, de ugyanazok az emberek, akik az oktatási minisztérium ENIC/NARIC Központján belül foglalkoztak a diplomák honosításával, fogják továbbra is végezni ezt a munkát, így a központ szervezeti átalakulása remélhetőleg zökkenőmentes lesz – tudtuk meg.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Miklós Hajnalka
Többi hír