Ugrás a tartalomra

„Egyesüljünk hagyományaink megélésben!”

Színpompás látványosságok sora a X. Nemzeti Vágtán

– A tízéves Nemzeti Vágta képessé vált megmutatni minden erényét. Összegyűjti a magyarokat a szélrózsa minden irányából, hogy egyesüljenek hagyományaik megélésében. A vágta immáron nemcsak egy versenysorozat, hanem a Kárpát-medence és a világ magyarságának legnagyobb lovas eseménye – mondta ünnepi megnyitó beszédében Vargha Tamás, a Magyar Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Ezt követően Székely Tibor, a vágta főkapitánya emlékezett vissza a rendezvény egy évtizedes múltjára, majd 100 hagyományőrző huszár mutatott be alakzatokat, felidézve a huszárság dicső napjait. Ezt követően vonult be a 72 résztvevő község díszes, lobogós csapata.

Az alkalomhoz illően számos, nem mindennapi látványossággal lepték meg a közönséget a szervezők. Szombaton az izgalmas előfutamok előtt, után és közben csikósok, huszárok, lovas íjászok gondoskodtak arról, hogy egyetlen percig se unatkozzon a nézőtéren helyet foglaló több ezer ember. Óriási sikert arattak a fogatok, a kocsihúzó csapatok, a díjugratók és a hortobágyi ménes csikósai. Idén is, mint eddig minden évben, az Andrássy úton kapott helyet a Vágta Korzó, számos kézműves és egyéb bemutató sátorral. A Műcsarnok melletti 56-osok terén gasztronómiai különlegességek várták a vendégeket.

Ami a vajdasági lovasokat illeti, az előfutamokban felemás sikerrel szerepeltek. A második futamban úgy hozta a sors, hogy mindjárt két képviselőnk is rajthoz állt, mégpedig Temerin és Óbecse lovasa. Az erős mezőnyben csak a Temerin képviseletében lovagló Nagy Arnold jutott be a vasárnapi középfutamba, sőt vasárnap délelőtt sikerült kiharcolnia helyét a döntőben is.

– Nagy boldogság számomra ez a helyezés, annál inkább, mert nagyon erős mezőnyben sikerült győznöm – nyilatkozta lapunknak a fiatal lovas.

A hetedik előfutamban Cékus Noémiért izgulhattunk, aki Zobnatica színeiben szállt nyeregbe. Óriási küzdelemben Kézdivásárhely mögött sikerült a továbbjutást jelentő másodikként célba érnie. Sajnos neki nem sikerült bejutni a döntőbe, a középfutamban jó kezdés után végül csak a negyedik helyen ért be a célba. A kilencedik előfutamban annyiban voltunk érintettek, hogy az oromhegyesi Ördög Alen Budapest, Ferencváros színeiben versenyzett, és fantasztikus helyzetfelismerésének köszönhetően megszerezte a második helyet. Topolya lovasa a nap utolsó selejtezőjében kísérelhette meg a továbbjutást, de az egyik leggyorsabb futamban csak a negyedik helyen lovagolt be Bajusz Gábor a célba. Ugyancsak nem sikerült bekerülnie a vasárnapi döntőbe a bácskossuthfalvi Víg Barbarának sem a Kishuszár vágta előfutamából, de mint elmondta, nem bánkódik, hiszen már ez is nagy siker, hogy eljutott erre a rangos rendezvényre, és rengeteg szép élménnyel tér haza Budapestről.

A Nemzeti Vágta győztese Csemő lovasa, Temerin színeiben Nagy Arnold 3. helyezést ért el. Az OMÉK 2017 nemzetközi futamában Suzana Sekulić második lett. 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kiss Zoltán
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok