Ugrás a tartalomra

Doroszlón nem lesz önálló első osztály

Mintegy 1820 magyar elsős ül őszre az iskolapadokba

Május 31-ével lezárult az iratkozás, a Magyar Nemzeti Tanács pedig elkérte az iskoláktól a beiratkozó gyerekek számát. Ezt ismertette nekünk Joó Horti Lívia, az MNT közoktatási bizottságának elnöke.

– Az idén mintegy 1820 kis elsős kezdi meg tanulmányait az általános iskolákban, tavaly ebben az időben kevesebb volt. Valószínűleg a végleges szám 1820 és 1850 között alakul majd. Ebben a gyerekszám-krízisben ez egy jó eredmény a magyar oktatás szempontjából, főleg ha azt látjuk, hogy idén országos tekintetben 1500 gyerekkel számolnak kevesebbel, mint tavaly, a magyar közösségen belül pedig a tavalyihoz hasonló számú elsősünk lesz.

Vannak olyan helyszínek, ahol tavaly nem tudott első osztály nyílni, idén igen, de sajnos ennek fordítottjára is van példa. Jó hír, hogy Piroson idén öten vannak, mint ismeretes, tavaly nem volt egy elsős sem. Nezsény idén is elsősök nélkül marad. Udvarszálláson tavaly volt egy elsős, az idén nem lesz. Ami mindenki számára szintén szomorú tény volt, az Doroszló, ahol egyetlen elsős van, nem azért, mert szerb iskolába mennek a gyerekek, hanem mert ennyire kevés a magyar gyerek, de tudtommal, a szerb gyerekekkel is mindössze ötös létszámú első osztály nyílik. Doroszlón az egy magyar diák kombinált tagozatba kerül a harmadikosok mellé.

Sajnos Doroszlón azt látni, hogy a közeljövőben nem lesz annyi gyerek, hogy az önálló osztály megnyitásán gondolkodni lehessen. Jövőre is mindössze 2-3 gyerekkel számolhatunk. A tömbben több az elsős, mint tavaly volt Ada, Topolya és Óbecse községben. Szabadkán és Magyarkanizsán is többen lesznek, mint tavaly, és egy kicsivel többen lesznek Zentán is – mondta el Joó Horti Lívia.

Ami az iskolabuszokat illeti, a visszajelzések szerint ott, ahol eddig léteztek, ott meg fognak maradni, tehát Szabadkán, Nagybecskereken, Verbászon, Kulán, Törökbecsén is, és a Gunaras környékén lévőn tanyákból is beszállítják a gyerekeket a gunarasi iskolába.

Ősztől feltehetően két új útvonal lesz: Nagykikindán az elsősöket és az óvodásokat szállítanák a Fejős Klára iskolába és az óvodába, Zomborban pedig három kisdiák utazását oldanák meg, ketten most indulnak elsőbe, ők a város szélén, az iskolától 6 kilométernyire laknak. Az elsősök idén is kapnak csomagot, amely iskolai felszerelést tartalmaz.

– Legalább olyan gazdag csomagot szeretnénk adni az elsősöknek, mint amilyet a korábbi években adhattunk. Az óvodások is bekapcsolódtak a Szülőföldön magyarul nevelési-oktatási támogatási rendszerbe, tehát aki magyar óvodai csoportba íratja a gyerekét 3 éves korosztálytól, jogosult arra, hogy a pályázatra jelentkezzen.

A szórványban (ahol a magyar lakosság aránya 20 százalék alatti) a Rákóczi Szövetség felajánlásából minden, elsőbe iratkozó kisdiák 10 ezer forint értékű egyszeri ösztöndíjat fog kapni. Itt a helye azt is elmondani, hogy mindezek a támogatások, lehetőségek nem állnának rendelkezésünkre a hathatós magyarországi támogatások nélkül, hiszen mind az iskolabusz, mind a beiskolázási csomag megtartása bizony magyarországi támogatások mentén történhet, ezért pedig hálásak vagyunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek.

A vajdasági magyar oktatásért tett befektetéseket igyekszünk a lehető legjobb módon hasznosítani – hallottuk Joó Horti Líviától.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tápai Renáta
Többi hír