You are here

„A Szerbiában élő nemzeti kisebbségek, különösen amelyek anyaországai már az EU tagjai, pozitívan járulhatnak hozzá az európai integrációs folyamatokhoz, hiszen hidat képeznek az Európai Unió felé.

A belgrádi kormánynak ezért kiemelt figyelmet kell fordítania e nemzeti közösségekre” – emelte ki Deli Andor fideszes európai parlamenti képviselő az EU–Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Vegyes Bizottság hetedik ülésén Belgrádban.

A napokban zárult a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvénytervezet vitájának első fázisa, amely a 23-as tárgyalási fejezet szerves részeként a Kisebbségi Akcióterv egyik mérföldkövét képezi.

A tervezett módosítások akkor lehetnek sikeresek, ha a belgrádi kormány széles egyetértést alakít ki a nemzeti kisebbségek képviselőivel, kiváltképp azokkal, amelyek anyaországai már az Unió tagjai. „A Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárásának, a Fidesz–KDNP kormány támogatásának és a Szerb Haladó Párt nyitottságának köszönhetően a magyar–szerb kapcsolatok példaértékűen alakulnak az utóbbi években.

Ezért bízom abban, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvénytervezet figyelembe fogja venni a vajdasági magyar közösség elvárásait és érdekeit” – emelte ki a néppárti politikus.

A kisebbségeket és jogállamiságot érintő témakör mellett Deli Andor felszólalt a regionális politika kérdésében is. „A regionális politika és a regionális fejlődés nagyban hozzájárul az ország gazdasági növekedéséhez, ezért a jövőben Szerbiának erre nagyobb hangsúlyt kell fektetnie. Az EU kohéziós politikájának alapját a régiók képezik.

A Strukturális és Fejlesztési Alapok felhasználása azonban nagy mértékű felkészültséget igényel a tagországoktól, ezért szükséges a jogszabályi, intézményi keret összehangolása az uniós előírásokkal és az adminisztratív kapacitások hatékonyabbá tétele úgy központi, mint regionális és lokális szinten”, mutatott rá felszólalásában Deli Andor a vajdasági EP-képviselő sajtóközleménye szerint.

Szerző: 
Magyar Szó