Ugrás a tartalomra

December végéig befejezik a szabadkai zsinagóga felújítását

December végéig teljes pompájában tündökölhet a szabadkai zsinagóga – mondják az illetékesek. A felújítási munkálatok a tervezett ütemben haladnak. Párhuzamosan dolgoznak az épületen belül és külön műhelyekben, ahol a mozdítható elemeket újítják fel.

Az épület felújítása ékes példája annak, hogyan kell gondoskodni a műemlékekről – nyilatkozta a munkálatokat megtekintve Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke hangsúlyozta, nem szabad megvárni azt az állapotot, amikor már menthetetlenné válnak.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A legfontosabb azt hiszem, hogy ez az épület úgy kerüljön átadásra, hogy mindhárom jellegét meg tudja őrizni: a szakrális jellegét, tehát az itteni zsidóságnak megőrizze a templomi jellegét, amely nagyon fontos mindannyiunk számára, másrészt rendezvények, kiállításoknak állandó teret adó közösségi térré váljon.

 Harmadrészt pedig az idegenforgalmat tudja úgy szolgálni, hogy, aki Szabadkára jön, az ne csak a szabadkai zsinagógát csodálja meg, hanem Szabadka központját.”

A szabadkai magyar főkonzulátust különböző turistacsoportok keresik fel, akik a szecessziós irányzat iránt érdeklődnek, és szeretnék megtekinteni a zsinagógát – mondta Babity János szabadkai főkonzul.

 „Véleményem szerint a városnak nemcsak kulturális és vallási szempontból, de idegenforgalmi szempontból is egy nagyszerű, felújított létesítmény kerül majd átadásra.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszönetet mondott a Magyar Kormánynak, amiért jelentős eszközöket, mintegy kétmillió euró dinár ellenértékét biztosította a mostani munkálatokhoz. „Azt gondolom, hogy minden feltétel biztosított ahhoz, hogy a munkálatok december végéig befejeződjenek, és hogy ez a tér, a szabadkai zsinagóga újra egy szakrális és kulturális tartalomnak a lehetőségét biztosítsa.”

Egy felújított patinás épülettel lesz gazdagabb Szabadka – emelte ki Bogdan Laban polgármester. „A zsinagóga biztosan bekerül a város jelentős turisztikai látványosságai közé, amely majd idevonzza a turistákat a világ minden részéről.”

A szabadkai zsinagóga 2018-tól vallási szertartásoknak, valamint különböző koncerteknek, művelődési rendezvényeknek adhat majd otthont.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen