Ugrás a tartalomra

Damjanich János mártírra is emlékeztek Magyarkanizsán

A nagytemetőben az aradi vértanúk faragott táblája előtt emlékeztek meg a helyiek az 1849. október 6-i eseményekről és az aznap kivégzett Batthyány Lajosról, Magyarország első miniszerelnökéről.

Az eseményen az emlékezés koszorúit a magyarkanizsai önkormányzat, Magyarország szabadkai főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács, a helyi közösség és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői helyezték el.

Az alkalmi műsoron Kávai Szabolcs, helyi történelemtanár mondott beszédet. Damjanich János életútját taglalta: „Damjanich János egy, a szívemhez legközelebb álló mártír áldozat volt az aradi vértanúk közül. Nem csak azért, mert a mi vidékünkről, illetve a katonai határvidéken született szerb családban, hanem az a kitartás, az a bátorság, az a makacsság, amely végigkisérte az életútját. Elmondanám azt is, hogy a környezet, amelyben szocializálódott, illetve a származása azt határozta volna meg, hogy a másik oldalon harcoljon, a Habsburg, a bécsi kormányzat oldalán, de mégis valami belső lelkiismereti sugallat a magyar barikádokra sodorta őt, és vállalta a hősi halált 1849. október 6-án.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen