Ugrás a tartalomra

Csubela Ferencre és Kiss Antalra emlékeztek Bácskossuthfalván

Családja, barátai, politikustársai körében emlékeztek Csubela Ferencre, a Vajdasági Magyar Szövetség első elnökére Bácskossuthfalván halálának évfordulóján.

A huszonkét éve tragikus autóbalesetben elhunyt politikai vezető egyéniségére és tetteire ma is szívesen gondolnak. Az egybegyűltek Kiss Antal református esperesről is megemlékeztek. Az eseményt a VMSZ bácskossuthfalvi helyi szervezete és helyi közössége szervezte.

Radnóti Miklós Sem emlék, sem varázsalt című versének soraival kezdődött a megemlékezés. Doma Imre, Csubela Ferenc politikustársa beszédében a kilencvenes évek délszláv háborúját, Csubela kényszerbesorozások elleni küzdelmét és a VMSZ megalakításának körülményeit idézte fel: „Olyan bátor ember volt, jellegzetessége, jellemvonása a bátorság volt, nem félt szembeszállni egy Šešelj féle haramiával a parlamentben. Mindig meg tudta védeni magát is, meg a magyar társaságot, magyar szervezetet, amit akkor ő alakított.”

Csubela Ferenc családja, valamint a VMSZ elnökségi tagjai, községi, helyi képviselői koszorúzással rótták le kegyeletüket.

Kiss Antalról, a tizenegy éve elhunyt református esperesről is megemlékeztek. Sírjánál Dudás Károly, a VMSZ tanácselnöke idézte fel a karizmatikus vallási vezető alakját.

A helyiek életében különösen fontos Csubela Ferenc és Kiss Antal emlékezete, más-más téren, de ugyanazokért az értékekért álltak ki. Fazekas Róbert, elnök, bácskossuthfalvi helyi szervezet, VMSZ: „Azt gondolom, hogy az ő igazi üzenetük, ha lehet ilyen összefoglalás, akkor az, hogy a vajdasági magyar közösségnek az igazi útja a magyar út, ez az egyetlen olyan lehetőség, amibe nekünk kapaszkodni kell, és ez az egyetlen olyan mód, ami által tovább tudunk lépni.”

Kitartás, erélyesség, igazmondás, bátorság jellemezte úgy Csubela Ferencet, mint Kiss Antalt. Egyéniségükről, tetteikről minden év november 27-én megemlékeznek Bácskossuthfalván.

 

Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen