Ugrás a tartalomra

A csókai tanintézményekkel ismerkedett a tartományi oktatási titkár

Munkatársai kíséretében ma Csókára látogatott Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi–nemzeti közösségi titkár. Látogatásának elsődleges célja az ismerkedés, a közvetlen kapcsolatok kiépítése és a csókai község oktatási helyzetének felmérése volt, mert ahogyan azt a polgármesteri hivatalban megtartott sajtótájékoztatón is elmondta, más megítélni egy-egy helyzetet, egy-egy pályázatot, ha az ember konkrétan tudja kiről, miről, milyen gondról és megoldásra váró problémáról van szó.

Nyilas Mihály tartományi titkár Balázs Ferenc polgármesterrel és munkatársaival valamint a község oktatási intézményeinek vezetőivel folytatott megbeszéléseket. Ennek során szó esett a kisebbségi nyelvhasználat gyakorlatáról is, amelyet Csóka esetében Nyilas Mihály jónak ítélt meg, de felhívta a figyelmet azokra a tartományi támogatásokra, amelyeket a helyi közösségek igényelhetnek a kétnyelvű utcanév-táblák kihelyezésére. Az említettek mellett szólt az aktuális tartományi pályázatokról is, amelyekben a helyi középiskola mellett két általános iskola is érdekelt. Ezek a pályázatok a döntéshozatal fázisában vannak.

- Az itt hallottak alapján úgy érezzük, mind a három kérelem indokolt, ezért megteszünk mindent, hogy az igényeknek eleget is tegyünk, a kért eszközök ide kerüljenek. A Vegyészeti és Élelmiszeripari Középiskola a pályázati eszközökből a laboratórium és a fodrászati tanműhely felszerelését kívánja korszerűsíteni, míg két általános iskola új bútorokara illetve sporteszközökre pályázott titkárságunknál. Értesüléseim szerint a csókai község több helyi közössége is élt a kétnyelvű utcanév-táblák támogatására kiírt pályázatunk nyújtotta lehetőségekkel. Nyitva van a Nagyberuházási Igazgatóság egy olyan pályázata is, amelyre iskolák is beadhatják kérelmüket. Esetükben az Igazgatóság a mi véleményezésünk alapján hozza meg döntését, érdemes tehát ezzel is megpróbálkozniuk az oktatási intézményeknek. Pályázni lehet még olyan támogatásra is, amelyet az iskolák abban az esetben kérhetnek, ha a magyar nyelven is oktató, de nem magyar ajkú pedagógusoknak kívánnak nyelvtanfolyamot indítani. Ezzel már több vajdasági községben éltek, úgy hallom, itt is lenne rá igény – nyilatkozta Nyilas Mihály.

Csóka községben a Vegyészeti és Élelmiszeripari Középiskola mellett három általános iskola és az iskoláskor előtti intézmény működik. A csókai Jovan Popović Általános Iskolának a községi székhelyen kívül tagozata működik Egyházaskéren, Szanádon és Feketetón. A tiszaszentmiklósi dr. Tihomir Ostojić Általános Iskolának Hódegyházán van tagozata, a harmadik pedig a padéi Szervó Mihály Általános Iskola. Szanádon csak szerb, Hódegyházán és Egyházaskéren csak magyar nyelvű oktatás folyik. Utóbbi két településen és Feketetón is csak alsó tagozatok működnek.

A község biztosítani tudja az oktatási intézmények működését, de számít a tartomány támogatására is. Az önkormányzat száz százalékban támogatja az általános iskolás diákok utaztatását, a jövőben pedig azoknak a csókai községben élő diákoknak az utazását is, akik a csókai középiskolába iratkoznak be. A többi középiskolás 30 százalékos támogatást kap utazási költségeire. Az utóbbi években az apróbb fejlesztések mellett több komoly beruházást is megvalósítottak a község iskoláiban, hallottuk Balázs Ferenc polgármestertől.

- A Nagyberuházási Igazgatóság támogatásával a csókai általános iskolában sikerült felújítani a tornatermet és az iskolaépület egy részét. Önerőből tudtuk rendbe hozni az igencsak rossz állapotban lévő feketetói iskolát. Ezen kívül az iskoláknak műszaki felszerelést biztosítottunk és minden intézmény, beleértve az óvodát is, személygépkocsit kapott. A tartományi titkársággal és a Magyar Nemzeti Tanáccsal karöltve sikerült interaktív táblákat is beszereznünk. Persze mindig vannak előre nem látott gondok, így például tavaly valamivel több mint egymillió dináros ráfordítással sürgősen meg kellett oldanunk a padéi iskola fűtési gondjait. A ma délelőtti megbeszélésen természetesen szóba kerültek azok a gondok is, amelyek nem kimondottan csókaiak, hiszen a diákok létszámának csökkenése, a káderhiány vagy az anyagi eszközök hiánya minden községben jelen van, ezekre azonban rövid távon nem lehet megoldást találni – hangoztatta Balázs Ferenc, Csóka polgármestere.

A megbeszélést követően Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár és kísérete ellátogatott a csókai középiskolába és a tiszaszentmiklósi általános iskolába is.

Szerző (Forrás)
Bödő Sándor, Vajdaság Ma
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét