Ugrás a tartalomra

Csődben a fejlesztési bank

Legtöbben a háromszáz eurós végkielégítést választják

Az újvidéki Gazdasági Bíróság tegnap döntést hozott a csődeljárás elindításáról a Vajdasági Fejlesztési Bankban (VSZB). A több mint 500 foglalkoztatottal dolgozó pénzintézetben 150 munkás folytatja a munkát a csődgondnokság ideje alatt, amelynek a központi feladata a bank vagyonának az értékesítése, és a kötelezettségeinek a kielégítése lesz.

Az már most is előre tudható, hogy a csődnek sok vesztese lesz. A bank kisrészvényesei valószínűleg részvényeik nélkül maradnak. Legalábbis ezt jelezte előre Nenad Gujanićič bróker a Blicben.

Vesztesek a bank foglalkoztatottjai is, csaknem mind a félezer. De nem mindegyikük. Sokan meghökkentek a hír hallatán, hogy a bank végrehajtó bizottságának igazgatóját, Goran Kostićot 4 919 587 dináros végkielégítés illeti meg (tegnapi középárfolyamon ez 46 940 euró). Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár szerint az összeget a törvényben előírtak szerint határozták meg a pénzügyminisztériummal, a munkaközvetítő szolgálattal és a szakszervezettel egyetértésben.

A bank vagyonának egy részéből megalakult Vajdasági Fejlesztési Alap a VSZB 530 dolgozója közül 27-et vett át. A többieknek senki sem szavatolhatja a további munkahelyet, éppen ezért az általános bizonytalanságban a foglalkoztatottak túlnyomó többsége a 300 eurós végkielégítést választja.

A szerbiai csődforgatókönyvek tapasztalatai alapján a Dnevnik újságírója találóan foglalta össze, ami most a tönkrement pénzintézet munkásaival történik: „Az ügyfelek átkerültek a Postai Takarékpénztárhoz, a dolgozók többsége megy a munkaközvetítőbe, a bankvezetők pedig teli zsebbel távoznak, vagy új fotelbe ülnek át.”

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Sáfrány Attila
Többi hír