You are here

A határokon túl nap mint nap tenni kell a megmaradásért, minden egyes nap egy harc - így kezdte ünnepi beszédét Csepreghy Nándor magyar miniszterhelyettes a szabadkai megemlékezésen.

Elválaszthatnak bennünket földrészek, országhatárok, de a közös emlékezés az, ami a mai napon szellemi szempontból összeköti a magyarságot - hangzott el Szabadkán, a Jadran színpadon a vajdasági magyar közösség központi megemlékezésén a magyar forradalom és szabadságharc évfordulóján. Az eseményen részt vett Csepreghy Nándor magyar államtitkár, miniszterhelyettes is.

Megtiszteltetés a határon túl, Szabadkán részt venni egy megemlékezésen, amely az 1956-os forradalomról és szabadságharcról szól, hiszen a határokon túl nap mint nap tenni kell a megmaradásért, minden egyes nap egy harc - így kezdte ünnepi beszédét Csepreghy Nándor magyar miniszterhelyettes a szabadkai megemlékezésen. Hozzátette, a magyarok szabadok akarnak lenni. Úgy tűnhet, a szabadság jelenleg nincs veszélyben, azonban Európában könnyedén olyan helyzet adódhat, amely veszélyezteti a szabadságot. Összefogással, összekapaszkodással azonban sikerülhet legyőzni a régió kihívásait.

Csepreghy Nándor, államtitkár, miniszterhelyettes, Magyarország: „1956. október 23-án az egész világnak kiáltottunk, nem rab nép a magyar, soha nem volt és nem is lesz. Október 23-án mától kezdve azt is ki kell mondanunk, Európa nem eladó, a nemzeti értékeink nem eladók, a 2000 éves történelmünk szintén nem eladó. Október 23-a legfontosabb üzenete számunkra, hogy van, ami sohasem változik. Mi magyarok a szabadság népe vagyunk, ahogyan voltunk 56-ban és maradunk ma is. Maradunk, akik voltunk, szabad magyarok, szabad nemzetekből álló keresztény Európában.”

 

Szerző: 
Pannon RTV