Ugrás a tartalomra

A csapadékos időjárás miatt csak lassan halad a búza aratása Vajdaságban

A folyamatos esőzés nemcsak az aratást késlelteti, de búza minőségi romlásához is vezet.

A bogarasi Bata László minden évben 20 holdon termel búzát. Az idei termésnek eddig a felét sikerült learatnia, a csapadékos időjárás miatt a másik fele még a földeken várja a betakarítást. László elmondta, hogy az esőnek előbb kellett volna megérkeznie. Hozzátette, hogy ez az időjárás nem kedvez az aratásnak és a még földeken lévő gabonának sem.

Bata László, termelő, Bogaras: „Mindenféleképpen nagy minőségromlást fog okozni. A hektoliter az már eddig is gyenge volt, olyan 72 körüli. Azt gondolom, tudja mindenki, hogy ez elég gyenge, ez pedig még romlani fog, mivel most több napos kiesés, még az esőt, még a csapadékot jósolták a meteorológusok, tehát ez mindenféleképpen nagy érvágás lesz. Olyat is hallottam már, hogy nem is fogják átvenni, ha olyan gyenge lesz a hektoliter súly.”

A csapadékos időjárás a gabonahozamra nem volt kihatással, azonban a minőségére annál inkább - véli Bognár Pásztor Hajnalka. A növényvédelmi szakmérnök szerint a minőségromlás mellett néhány betegség is megjelenhet.

Bognár Pásztor Hajnalka, növényvédelmi szakmérnök, Mezőgazdasági Szakszolgálat, Szabadka: „Esetleg a raktári betegségekre tudunk számítani. Az ellenőrző szolgálat minden évben vesz mintákat, és bevizsgálja a learatott gabonának a minőségét, de első sorban a fuzáriumos betegségekre gondolok, amelyek kihatással vannak az állateledel minőségére is.”

Már kígyózik a kamion sor a zentai malom előtt, hiszen akiknek sikerült learatni a búzát az esős időszak előtt, azok szeretnék minél hamarabb átadni. Ahogyan megtudtuk, 16 dináros árért veszik át a búzát, és ez a legjobb minőségre vonatkozik.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen