Ugrás a tartalomra

Csak részben működik Szabadka jégvédelmi rendszere

Műszaki gondok és emberhiány miatt csak részben működik a jégvédelmi rakétarendszer Szabadkán. A rakétakilövők munkájáért és a 24 órás ügyeletért ugyanis az állam havi szinten mindössze nyolcezer dinárt fizet. A városi önkormányzat ezért havonta további 8 ezer dinárt biztosít a rakétakezelőknek.

A királyhalmi Ördög család gyümölcsösében épp a jégvédelmi háló támrendszerét építik. A szüleivel közösen gazdálkodó Ördög István szerint erre nagy szükség volt, mivel a korábbi években sorra elverte a termést a jég.

Ördög István, földműves, Királyhalom: „Sajnos minket három évre visszamenőleg elvert a jég. Így nem volt más választás, muszáj volt valamit lépni. Nagyon jól jött a Prosperitati támogatása. Ez nagyban megkönnyíti a költségeket, nem kerül olyan nagy kiadásba.”

A legtöbb Királyhalom közelében élő gazda azonban Móra Ferenc tudásában bízik. A falu jégvédelmi rakétaállomását ugyanis ő irányítja. Ferenc minden nap rádiókapcsolatban van az irányítóközponttal, és ha jégfelhő fenyeget, akkor bizony ő is a kilövőállomáson van. „A rakétakilövésnél nagyon kell figyelni, ugyanis ez robbanóanyag. Csínján kell bánni vele. Megkapjuk az utasításokat és pontosan kell lőni vele, pontosan beállítani a fokot, szöget. Oda kell figyelni ezekre a dolgokra és utána lőjük a rakétát, amikor megkapjuk a parancsot rá.”

Ferenc májustól szeptember végéig, ha kell éjjel-nappal őrzi a királyhalmi termőföldeket. Munkájáért azonban nem sok pénzt kap az államtól. Havonta mindössze nyolcezer dinárt. Szabadka város önkormányzata ezért úgy döntött, hogy a város területén működő 18 jégvédelmi rakétarendszert kezelő személy havi szinten további nyolcezer dinár juttatásban részesül, amit az idény végén egy összegben fizetnek ki számukra. Erre a munkára azonban a megduplázott bérek ellenére is nagyon nehéz embert találni.

Osztrogonác Simon, mezőgazdasággal megbízott tanácstag, Szabadka: „Szabadka város területén összesen 24 rakétakilövőállomás van. Ezek az állomások háromszög alakban vannak elhelyezve egy meghatározott távolságra egymástól.

Az egész rendszer úgy működne tökéletesen, ha az összes rakétakilövő állomás üzemben volna, de sajnos ebbe a pillanatban is az a helyzet, hogy ezek az állomások közül, vagy is a 24-ből 18 van üzemben. Különböző problémák miatt a maradék hat nem üzemel ebben a pillanatban. Elsősorban technikai problémák, másodsorban pedig emberhiány miatt nem üzemel ez a hat állomás.”

Szabadka város évente mintegy 3-4 millió dinárt különít el jégvédelmi rakéták vásárlására. Idén azonban nem volt szükség újabb beruházásra, mivel a tavaly vásárolt rakéták többsége megmaradt.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír