Ugrás a tartalomra

Bemutatták Magyarkanizsa monográfiájának második kötetét

Színes programokkal, könyvbemutatóval és népzenei koncerttel kezdődött pénteken a Magyarkanizsa Község napja alkalmából rendezett három napos programsorozat.

Telt ház előtt, a városháza dísztermében mutatták be Magyarkanizsa monográfiájának második kötetét, amely az 1848-tól 1945-ig tartó csaknem száz éves időszakot öleli fel. A kötet 9 fejezetből áll Fejős Sándor szerkesztésében, amely 10 szerző közel 8 éves munkájának köszönhető.

Fejős Sándor, főszerkesztő, Magyarkanizsa monográfiája: „Ahogy a nagy történelmi korokban történtek a változások, nyilvánvaló a város történetét is ahhoz próbáltuk igazítani, és az impériumváltásoknál természetesen figyelni kellett, amire amúgy is figyelnie kell egy történésznek, hogy objektívek legyünk, és korrektek és tárgyilagosak mindenképpen.”

A kötet a Délvidék Kutató Központ gondozásában és a magyarkanizsai József Attila Könyvtár kiadásában jelent meg, amelyet a magyar kormány a Magyar Nemzeti Tanács által 3 millió forinttal támogatott. A bemutatón Magyarkanizsa önkormányzatának képviselői mellett részt vett Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője is.

„Örökségünk legfontosabb dokumentumait tartalmazzák ezek a monográfiák, és én azt hiszem, hogy ezek nélkül igazán sem a fiatalok, se mi magunk se tudjuk úgy megismerni szülőföldünket, saját településünket, ahogyan igazán ez a szülőföld, és ez a közösség megérdemli.”

A községnapi rendezvénysorozat első napja a Művészetek Házában a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje elnevezésű népzenei esttel zárult, ahol színpadra lépett a Servet Zenekar, akik csángóföldi dallamokat adtak elő a közönségnek.
Böszörményi Gergely, a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertigazgatója szerint a programot azért hívták életre, hogy a különböző népcsoportok elfogadják egymást, és ezt a kapcsolatot erősítsék és ápolják.

„Ez arról szól, hogy ha ők elfogadják a mi zenei kultúránkat, és általában a kultúránkat, akkor mi meg elfogadjuk ezeknek, a népcsoportoknak, jelen esetben az anyaországbelieknek, vagy éppen a kisebbségeknek a zenéjét és a kultúráját úgy általában, akkor egészen biztos, hogy ezzel a nemzet is erősödhet, minden nemzet erősödhet nem csak mi magyarok, hanem a körülöttünk élők is.”

A csángóföldi Servet Zenekar mellett fellépett még Csizmadia Anna népdalénekes, valamint a Juhász zenekar is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét