Ugrás a tartalomra

Belgrád után Vajdaság a legfejlettebb régió az országban

A tartományi gazdasági titkár ismét cáfolta az ellenzék állításait

Miroslav Vasin gazdasági, munkaügyi, foglalkoztatási és nemek egyenláségéért felelős tartományi titkár és Ratko Filipović, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke sajtótájékoztatót tartott tegnap Újvidéken az aktuális gazdasági helyzetről Vajdaságban.

„A tartományi parlament ellenzékének soraiból gyakran hallani olyan állításokat, hogy Vajdaság az ország legelmaradottabb régiója”– kezdte Vasin. „A gazdasági mutatók megvizsgálása után látható, hogy ezek a vádak hamisak és Belgrád után Vajdaság a legfejlettebb régió az országban” – állapította meg. A tartományi titkár ezután részletesen ismertette az adatokat, amelyeket elmondása szerint a Köztársasági Statisztikai Intézettől, a Vajdasági Gazdasági Kamarától és a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálattól szerzett.

„A januártól áprilisig terjedő időszakra vonatkozó adatok azt mutatják, hogy idén az ipari termelés 7 százalékkal magasabb, mint tavaly volt ugyanebben az időszakban. A tartomány exportja jelentősen emelkedett, az ország kivitelének 32,9 százalékát teszi ki, és az importot illetően a főváros után Vajdaság áll a második helyen, jelentős mértékű kőolaj- és földgázbehozatala – mutatott rá tartományi titkár.

Az átlagkereseteket tekintve Vajdaság rögtön Belgrád után következik. A Belgrádi régióban 2013. június végén 72 706, Vajdaságban 57 751, a šumadijai és nyugat-szerbiai régióban 50 483, a dél- és kelet-szerbiai régióban pedig 51 492 dinár volt az átlagkereset – ismertették a báni palotában összehívott sajtókonferencián.

A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint a munkanélküliség arányai a következőképpen oszlanak meg régiónként: Belgrádi régió 19 százalék, Vajdaság 24,8 százalék, a šumadijai és nyugat-szerbia régióban 25,9 százalék, a dél- és kelet-szerbiai régióban pedig 26,3 százalékos a munkanélküliségi ráta.

2011-ben a többi régióhoz mérten Vajdaságban a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 14,7 százalékkal növekedett, miközben a köztársasági átlag 11,4 százalékot tett ki – derült ki az sajtótájékoztatón közzétett adatokból.

„Vajdaságban a költségvetésből a foglalkoztatottaknak a 26,7 százalékát finanszírozzák, míg a belgrádi régióban a 42,1 százalékát. Mindez nagy hatással van a hazai össztermék (GDP) értékének alakulására. A tartomány jelentős eredményeket ért el a külföldi befektetők idevonzásában, a munkanélküliség csökkentésében és a gazdasági növekedés serkentésében”– összegezte Miroslav Vasin.

Szerző (Forrás)
Vadócz Márk, Magyar Szó
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok