You are here

Óbecse mellett a baden-württembergi delegáció Zentára is ellátogatott, ahol Surányi Lehel gazdaságát, valamint a Žitopromet malmot is megtekintették.

A németországi delegáció a Surányi gazdaságban kezdte zentai látogatását. Surányi Lehel családja 40 éve foglalkozik mezőgazdasággal.

Ő már a harmadik generáció a családban. Hagyományos kultúrák termesztésével is foglalkoznak, azonban fő tevékenységük az uborka-, a paprika-, a krumpli-, valamint az eper termelés. A betakarított áru kb. 80 százalékát Németországban, Csehországban és Ausztriában értékesítik. Surányi Lehel, mezőgazdasági termelő, Zenta: „Örülök én mindig az ilyen látogatásnak.

Én is sokat járok külföldre, az ember ebből mindig gyűjt egy kis tapasztalatot, és ismeretséget: mit csinálunk jól, vagy adott esetben rosszul. Mindig lehet belőle valamit tanulni.” A baden-württembergi delegáció tagjai kellemesen meglepődtek. Ez nem az ő érzésük miatt fontos, hanem azért, mert azt igazolja, hogy a mi cégeink törekvőek – mondta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke .

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Van olyan cégünk, rengeteg, vannak olyan termékeink, amelyek olyan igényes piacon, mint a német piac, meg tudják állni a helyüket.

Fontos az, hogy ez a delegáció pozitív élménnyel távozzon, illetve azt vigye haza magával Németországba, mert ez erősíti ennek a térségnek a hírnevét, ez erősíti a tekintélyünket, ez erősíti a mi piaci szereplőinknek az ottani pozícióját is.” A Tartományi Képviselőház elnöke azt is elmondta, hogy elsősorban olyan cégeket válogattak, amelyeknek ebben a pillanatban már vannak németországi kapcsolatai, illetve olyanokat, amelyek a németországi kapcsolatépítésben egyrészről segítséget várnak egy ilyen politikai jellegű delegációtól, másrészről pedig olyan piaci lehetőségeknek a birtokában vannak most Németországot illetően, hogy akár erőteljesebben is megtudnak majd jelenni az uniós államban.

Szerző: 
Pannon RTV