Ugrás a tartalomra

Az SZHP megkezdi káderei munkájának elemzését

A Kurir szerint októberben rendkívüli köztársasági választások lehetnek

A Szerb Haladó Párt, mint a kormánykoalíció legnagyobb pártja példát szeretne mutatni, ezért két héten belül összehívja a főbizottsági ülését, és megvitatja a párt által delegált miniszterek jelentéseit – jelentette be pénteken Veroljub Arsić, az SZHP köztársasági parlamenti frakcióvezetője. Kiemelte, hogy mindenképpen lesz kormányátalakítás, amely szerinte egyáltalán nem szokatlan gyakorlat, csupán Szerbiában, ahol 15 év alatt egyszer történt meg csak.

– Véleményünk szerint az átalakítások mindig jót jelentenek, és a miniszterek, ha az átalakítás bevett gyakorlat lesz, sokkal felelősebben viszonyulnak majd elvégzendő munkájukhoz, hiszen bármelyik pillanatban felmenthetik őket – szögezte le Arsić.

Szavai szerint az SZHP-hez tartozó miniszterek munkájának elemzésével a párt arra szeretné ösztönözni a kormánykoalíció tagjai, hogy ők is hasonlóképpen cselekedjenek, és ha végül meglesz hozzá a politikai akarat is, a Szerbiai Képviselőházban szavazással erősítsék meg az átalakítást. A rendkívüli választásokról szólva kiemelte, hogy nem jött még el az ideje, ennek ellenére az SZHP már most is felkészült a választásokra

A Kurir napilap ugyanakkor egy névtelen kormányközeli forrásra hivatkozva azt írja, hogy szeptemberben Belgrádban minden bizonnyal rendkívüli választások lesznek, a köztársasági szinten pedig vélhetőleg októberben írják ki a választásokat. Az állítólagosan SZHP-ből származó informátor szerint a június 2-i zimonyi helyhatósági választások során fölényes győzelemere számítanak, ami egyértelmű jele lesz annak, hogy Đilas elveszítette a polgárok bizalmát, és ki kell írni a fővárosban a helyhatósági választásokat.

– Minden párt a választásokra készülődik, az SZHP listát készít azokról a szakemberekről, akikre vezető tisztségeket bízhatnak a választások után – magyarázta a lap forrása. Mint hozzátette, éppen ez a készülődés okoz zűrzavart a Szerbiai Szocialista Pártban, a tagság egy része ugyanis követeli, hogy sürgősen hívják össze a párt főbizottságának ülését.

Dejan Vuk Stanković elemző szerint az előrehozott választások kiírását motiválhatja a haladók jó minősítése, amely nagyot ugrott az utóbbi fél évben. Szavai szerint a gazdaságpolitika és a korrupcióellenes harc terén adódó nézeteltérések is egy ilyen lépés objektív okául szolgálhatnak.

Szerző (Forrás)
Beta/Kurir, Magyar Szó
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto