Ugrás a tartalomra

Az MNT részben átvette az önkormányzattól két zentai intézmény alapítói jogait

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ alapítói jogainak részleges átruházásáról szóló szerződést ma írta alá Zentán Ceglédi Rudolf és Korhecz Tamás

A zentai városháza zöld termében ma délután írta alá Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere és Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke azt a szerződést, amely szerint Zenta község – mint a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Zentai Magyar kamaraszínház alapítója -- az intézmény alapítói jogait részben (50%-ban) átruházza a Magyar Nemzeti Tanácsra.

A sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes szerződés-aláíráson jelen volt még Sirková Anikó, a községi képviselő-testület elnöke, Kormányos Katona Gyöngyi, a Községi Tanács művelődéssel, oktatással és tájékoztatással megbízott tagja, Pásztor Mária, a Községi Közigazgatási Hivatal vezetője, Kovács Nándor, a Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ igazgatója és Vukosavljev Iván, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója.

Zenta község polgármestere az elmúlt hat hónap eredményes együttműködésének tulajdonította a két zentai intézmény alapítói jogainak módosulásáról szóló szerződést. Mint elmondta, biztos abban, hogy a szerződéssel nagyobb perspektívát, jobb munkafeltételeket és fejlődési lehetőségeket biztosít a község a két intézmény számára.

Korhecz Tamás azon meggyőződésének adott hangot, miszerint ez a szerződés lerombolja majd azt a falat is, amelyet egyesek hamis szándékkal emeltek a zentaiak és a Magyar Nemzeti Tanács közé. Biztosította a feleket arról, hogy az MNT nem “tenyerel rá” a zentaiak intézményeire - ahogyan ezt egyesek el akarták hitetni korábban -, szó sincs kisajátításról, nem kívánják Szabadkáról irányítani Zentát. “A társalapítási státussal elsősorban azt szeretnénk elérni, hogy ezek a kiváló zentai intézmények, amelyek nagymértékben a magyar kultúra szolgálatában állnak, társulnának az intézmények azon, egyre népesebb családjához, amelynek részben alapítója a Magyar Nemzeti Tanács, abból a szándékból, hogy ezek az intézmények túlnőhessenek Zenta határain.” Az MNT elnöke a szervezett együttműködésben látja ezen intézmények jövőjét, emellett nagyobb biztonságot és támogatást is garantál az új státus.

Az érintett intézmények igazgatói hisznek a pozitív változásban. Kovács Nándor, a Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ igazgatója az MNT tavaly átutalt egymillió hatszázezer dináros támogatásából most folyó felújítási munkálatok ráadásában bízik. A tervek szerint márciusban 15-én adják át a Városi Múzeum felújított épületét. Vukosavljev Iván, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója a fiatal intézmény gyors fejlődésében bízik, valamint abban, hogy az önálló társulat létrehozása is mihamarabb napirendre kerül.

Erről Korhecz Tamást is megkérdeztük, aki válaszában elmondta, hogy az MNT-nek nincsenek végtelenítve a lehetőségei, de azt garantálhatja, hogy amennyiben a kezdeményezéseknek reális alapjuk van, akkor (B.G.: Zenta községgel) közösen tesznek majd meg mindent annak érdekében, hogy az visszhangra találjon, és megpróbálják az ehhez szükséges emberi és anyagi erőforrásokat előteremteni.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Basity Gréta
Többi hír