Ugrás a tartalomra

Az év végéig befejezik az Y-elágazás építését

Év végétől fellélegezhetnek a kelebiaiak és a szabadkaiak is, ugyanis az illetékesek szerint elkészül az Y-elágazás.

A határátkelőt az autópályával összekötő kerülőút által megszűnik a helyi polgárok kálváriája a mindennapos kamionsorok miatt. A munkálatok befejezéséhez a szerb kormány további 330 millió dinárt biztosított.

Közmunkás takarítja a kelebiai úton a kamionosok után hátrahagyott szemetet. Nap mint nap kilométeres sorokban várakoznak a tehergépkocsik Magyarország irányába. A kétsávos út egyik oldalát teljesen elfoglalják a teherautók, így a szembejövő forgalmi sávban előzik őket az autósok és a buszok. Teljes a káosz, a helyiek alig várják, hogy megnyíljon az Y-ág és fellélegezhessen a település. Sámi Ákos kelebiai lakos szerint szinte furcsa lesz, ha eltűnnek a kamionsorok és könnyebben tudnak majd ők is közlekedni: „Végre normális lesz a helyzet. A buszok rendesen kijárnak, a gyerekbuszok is, nem kell előbb leszállni, hanem végig kimegy a határra. Sokkal könnyebb lesz.”

Berta István sofőr azt mondta, mivel az Y-ágon mindkét oldalon leállósávok is lesznek, könnyebben tudnak majd a kamionosok is haladni a határ felé: „Szerintem sokkal jobb lesz. Így csak tömeg van, nem lehet elmenni egymás mellett. Bár ez a várakozás eléggé kiakaszt. 13 óra munkaidőnk van, és aztán hol hagyjuk a kamiont? Tehát nincs mód, hogy tovább menjünk.”

Ha kiépül az autópályát a kelebiai határral összekötő elkerülő út, többé nem lesznek ilyen gondok - állítják az illetékesek. Az Y-elágazás utolsó 6 kilométerének kiépítési munkálatai vannak folyamatban. A kelebiai kamionterminál mellett már megkezdődött a körforgalom kiépítése is.

A szerb kormány a 2019-es költségvetés módosításával további 330 millió dinárt biztosított a munkálatok befejezésére - hangsúlyozta Bogdan Laban. Szabadka polgármestere hozzátette: a projekt 1990-ben indult el, és 2017-ig gyakorlatilag szünetelt minden, akkor fogtak hozzá a kiépítéshez. „A hiányzó 330 milliót már odaítélték ezekben a napokban, így arra számítunk, hogy minden munkálatot időben elvégzünk. Ez azt jelenti, hogy az idei év végéig elindulhat a forgalom a teljes, több mint 23 kilométeres útszakaszon. Biztos vagyok benne, hogy ennek mindenki örülni fog” - mondta a polgármester.

Laban szerint a mostani városvezetés megvalósította azt, amit előzőleg 3 évtized alatt senki sem tudott. A polgármester azt mondta: nem csak a kelebiaiak élete normalizálódhat, hanem javul majd a közlekedésbiztonság, csökken a környezetszennyezés és Szabadka belvárosából eltűnnek majd a kamionok, amelyekből jelenleg naponta átlagosan 300 halad át a városon.

Kern Imre a Pannon RTV megkeresésére elmondta: a kivitelező is azt ígérte, határidőre elvégzik a munkát. Az infrastruktúra-fejlesztési államtitkár is megerősítette: van elegendő pénz a munkálatok befejező fázisára: „Szerződést kötöttünk az úgynevezett nulladik szektorra is, ez pedig a kelebiai határátjárótól magáig az Y-elágazásig terjedő 1,2 kilométeres szakasz, egy nagy körforgalommal. Ez a határátjáró előtt lesz, az úgynevezett teherautó termináltól a régi kelebiai úton, és ennek az építései is már elkezdődtek.”

Az államtitkár szerint jó irányban halad a munka, és az év végére sikerül végre átadni az Y-elágazást, teljes hosszában.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír