Ugrás a tartalomra

Az EP Parlamenti Közgyűlésének képviselői Belgrádban tárgyaltak a frakciók tagjaival

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének képviselői a köztársasági parlament frakcióinak képviselőivel egyeztettek.

A hatalmi és az ellenzéki politikusokkal egyaránt az európai mércék megvalósításának haladásáról tárgyaltak Belgrádban.

Találkoztak a nemzeti közösségek politikai képviselőivel is. Kovács Elvira bemutatta a 23-as csatlakozási fejezettel kapcsolatos akciótervet, amelynek része a kisebbségek jogainak biztosítása is. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában mondta el a részleteket.

Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Külön kiemeltem a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítását, vagy egy új törvény meghozatalát, a kisebbségi kerettörvény módosítását, elmondtam, hogy az valójában kész, a kormány Brüsszelből várja a zöld fényt, jóváhagyást, hogy ez parlamenti eljárásba kerülhessen.

Részletesen beszélgettünk a részarányos foglalkoztatásról, mert az egy olyan téma, amely sürget bennünket, elmondtam, hogy bizonyos lépések a törvényhozás terén megtörténtek, az elmúlt időszakban, de még mindig van tennivaló, és a gyakorlati alkalmazás az, ami a legnehezebb.

A szerb, mint nem anyanyelv oktatásáról is beszéltem, mert ez főleg a magyar, illetve az albán kisebbség számára, akiknek az anyanyelvük teljesen más, mint a szerb, nagyon fontos, és elmondtam, hogy elfogadásra kerültek a szerb nyelv oktatására vonatkozó standardok, megjelentek a hivatalos közlönyben, és remélhetőleg, ha nem is a mostani, de a következő tanévtől új tankönyvekből tanítják már a szerbet, mint nem anyanyelvet.”

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír