Ugrás a tartalomra

Az emberiességnek kell győznie

A hideg napok áldozataira emlékeztek az újvidéki rakparton

A Család szoborcsoport nem csupán egy megtörtént, szörnyű bűntett emlékhelye, hanem figyelmeztetés is a jövőre nézve: az emberiességnek mindig le kell tudnia győzni az embertelenséget, a szeretetnek mindig felül kell kerekednie a gyűlöleten – fogalmazott az újvidéki razzia 77. évfordulója alkalmából megtartott megemlékezésen a Duna-parti emlékműnél tegnap Miloš Vučević polgármester. A hideg napokra emlékezve Vučević kifejtette: az 1942-es kegyetlen történések megtanították a világot arra, hogy a gonoszságnak soha nem szabad felülkerekednie, az emlékezésnek pedig soha nem szabad megszűnnie.

Újvidék megtanulta, hogyan kell együtt élnie a soha nem szűnő szomorúsággal, hogyan kell állandóan emlékeznie az áldozatokra, s ezzel együtt azt is, hogy kötelességünk mindig, minden körülmény között emberként viselkedni, és viseltetni mások, embertársaink iránt – tette hozzá a városelnök. Emberként viselkedni a legnagyobb kihívások, legínségesebb idők, legnagyobb gonoszságok idején is, ezt jelenti ma az áldozatokra való emlékezés – jegyezte meg. A szeretetnek, a megbocsátásnak, a hitnek kell vezetnie életünket – húzta alá, s büszkén szólt arról, hogy a mai Újvidék ezekre az értékekre épült, s a jövő generációinak is meg kell üzennünk azt, hogy a jövő Újvidékének is ezeket az alapvető elveket kell követnie – zárta gondolatait.

Az újvidéki razzia a történelemnek egy olyan leckéje, amelyet soha nem lehet végleg lezárni, amelyet folyton ismételni kell, a leckét tartalmazó történelemkönyvet pedig soha nem csukhatjuk be – jelentette ki beszédében Isak Asiel szerbiai főrabbi. Napról napra újra találkozunk azokkal a kérdésekkel, amelyek a razzia idején is aktuálisak voltak, s újra és újra bizonyítanunk kell, hogy nem feledtük el a történelemnek ezt a tanítását, képesek vagyunk jó döntést hozni. A főrabbi a Talmud egyik történetét idézve elmondta, hogy minden emberpróbáló időben három réteget különböztethetünk meg: azokat, akik igent mondanak az embertelenségre, azokat, akik vállalják, hogy nemet mondjanak, s azokat, akik „neutrálisak” maradnak, mert úgy vélik, nem éri meg konfrontálódni mások miatt. A főrabbi rámutatott arra, hogy ilyen esetekben nem lehet semlegesnek maradni. A gaztettek éppen akkor hajthatók végre a legkönnyebben, amikor a neutrálisok, a nem cselekvők vannak többségben. Ezért sosem csukhatjuk be a szóban forgó tananyagot – húzta alá Asiel.

A városban végrehajtott gonosztettekről szólt beszédében Irinej Bulović bácskai ortodox püspök. Emlékeztetett annak az édesanyának a szavaira, akinek öt gyermekét végezték ki: nem akarok véres bosszút állni, az isten mond majd ítéletet mindannyiunk felett, így felettük is. A megbocsátásnak és az emlékezésnek a fontosságára hívta fel a figyelmet, majd arra szólított fel, hogy cselekedjünk többet annak érdekében, hogy soha ehhez hasonló eset ne következzen be. Mint mondta, sajnos a világ más részeiben ma is találkozunk efféle szörnyűségekkel. Azért is tennünk kell, hogy ezeket megállítsuk – mondta a püspök.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere mellett Igor Mirović tartományi kormányfő, Pásztor István tartományi képviselőházi elnök, Alona Fisher-Kamm, Izrael belgrádi nagykövete, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, az újvidéki és a szerbiai zsidó hitközségek képviselői, a Roma Matica tagjai helyeztek el koszorút a Család szoborcsoport elé. A Szerb Hadsereg folyami flottájának tagjai a jég alá vetett áldozatok emlékére koszorút bocsátottak a Dunába. A városi önkormányzat, a zsidó hitközség és a szerb pravoszláv egyházközség által szervezett újvidéki megemlékezésen a Hasira zsidó hitközség énekkara és a Szent György pravoszláv székesegyház kórusa működött közre. A szervezők, a résztvevők és a polgárok a szoborcsoporttól elsétáltak a Strandon elhelyezett emléktáblához is, s ott is elhelyezték a kegyelet virágait.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír