Ugrás a tartalomra

Az aszály károsultjai az államtól várnak segítséget

A becslések szerint az aszály és a forróság miatt egymilliárd eurós kár érte a szerbiai agráriumot. A legnagyobb, akár száz százalékos terméskiesést Közép- és Észak-Bánátban jegyeznek, majd a közép-bácskai régió követi. A gazdák segítséget várnak az államtól.

Az agrotechnikától, a hibridválasztástól, a vetésidőtől, és nem utolsó sorban az időszakos csapadék mennyiségétől függ a haszonnövények hozama. A szélsőséges időjárási viszonyok között kiszámíthatatlan, hogy ki mennyit arat. Kovács Nándor óbecsei gazda szerint jogosan várnak kárterítést a termelők. „A megoldás, ha az állam úgy állna a termelőkhöz, hogy segítséget adna, két éves hitelt egy százalékos kamattal, vagy kamatmentesen reproanyag, mag beszerzésére, hogy ne keljen egyszerre agyonütni az embert. Akkor valamennyire levegőhöz tudnának jutni. De ha nem kapunk semmit, nagyon nehéz lesz.”

A szárazság és a forróság a gyümölcsösöket és a szőlőültetvényeket sem kímélte. Dujmovics László temerini borász gazdaságában a megszokottnál három héttel korábban kezdődött a szüret, a hozam aládobott. Aszály ellen biztosítana, ha volna lehetősége, és nem tudja, mit vár az államtól. „Kérnénk támogatást vagy segítséget, akkor a minőségre nem kérnénk, viszont a mennyiségre igen. Körülbelül 30-40 százalék lényeredék mínuszunk van, tehát 30-40 százalékkal kevesebb bort kaptunk.”

A terménybiztosítás összege évente egy-két százalékkal emelkedik. Már van arra lehetőség, hogy a kukoricát, a szóját és a cukorrépát aszály ellen biztosítsák a gazdák. Nemanja Beljanski mezőgazdasági biztosításokért felelős szakember szerint tájékoztatni kell a gazdákat erről a lehetőségről. „A biztosítási díj a termesztett haszonnövény értékének 4-5 százaléka. Ezt az állam is támogatja, 40 százalékos szubvencióra jogosultak a termelők. Szerintem ez nem lehet akadálya annak, hogy biztosítást kössenek a gazdák.”

A köztársasági válságtörzs az elkövetkező időszakban tárgyal arról, hogy miként lehetne enyhíteni a termelők kárán. Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár korábban kijelentette, hogy a reális becslések alapján tesznek majd intézkedéseket.

A tartományi titkárság pedig az állami szervekkel összhangban lép a gazdák helyzetének javítása érdekében – mondta Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes. „Amikor majd a köztársasági válságtörzs meghozza a megfelelő intézkedéseket, saját hatáskörén belül mindent meg fog annak érdekében tenni, hogy a vajdasági gazdák helyzetét ebben a kérdésben javítsa.” 

Hogy valóban megoldható-e az aszálykár kérdése, vita tárgyát képezheti. A gazdáknak mindenesetre az öntözés és a terménybiztosítás lehetőségét kellene megfontolniuk a szakemberek szerint.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír