You are here

A hagyományos mindenszentek-napi megemlékezésen Savelin Zoltán martonosi plébános megáldotta az ártatlan áldozatoknak állított sírhelyet.

A 24 magyar ártatlan áldozatról emlékeztek meg Martonoson, akiket 1944. november 21-én végeztek ki. Koszorúztak az áldozatok hozzátartozói, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács, a Délvidék Kutató Központ, Martonos Helyi Közösség, valamint az önkormányzat képviselői.

A megemlékezésen beszédet mondott Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ alelnöke, akinek nagyapja is az áldozatok között volt. „Nagyon fontos az, hogy ezeknek az embereknek megadjuk a végtisztességet. Nem állhatunk meg félúton, hiszen ezek az emberek 75 éve jeltelen tömegsírokba vannak. Nincs az rendjén, hogy egy olyan tömegsírba, amibe az áldozatok nagy rész már rehabilitálva vannak, hiszen utánam még nagyon sokan rehabilitáltatták a hozzátartozójukat. Én azt gondolom, hogy Európához közeledő országban az lenne a normális, hogy ezeket az embereket kihozzuk a temetőbe és itt tudjuk majd elhelyezni a kegyelet virágait. Azt gondolom, hogy ez lenne ennek a történetnek a befejező aktusa.”

 

Szerző: 
Pannon RTV