Ugrás a tartalomra

Az ártatlan áldozatokra emlékeztek Nádalján és Szenttamáson

Az egyik legszörnyűbb és legértelmetlenebb tragédiájára emlékezik a délvidéki magyarság az idén mindenszentek és halottak napja tájékán.

Az első koszorúzásra Nádalján 10 órakor került sor az ottani ártatlan áldozatoknak a temetőben elhelyezett keresztjénél, ahol a kegyelet virágait a szenttamási magyarság nevében Szabados Fodor Beáta és Bezzeg Nikoletta (Vajdasági Magyar Szövetség) helyezték el.

A szenttamási római katolikus temetőben a megemlékezést a bejáratnál lévő keresztnél tartották, ahol 1996-ban emléktáblát helyeztek el az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett több száz magyar polgári áldozat emlékére.

Az alkalmi műsor és gyászszertartás után a jelenlévőket Szabados Fodor Beáta emlékeztette arra, hogy Szenttamáson csak 27 év után, 1990-ben kezdtek el nyilvánosan is beszélni arról, hogy mi történt 1944 őszén Vajdaságban és a községben. Mint mondta, november 2-a nem piros betűs ünnep, és nem is munkaszüneti nap Szerbiában, pedig annak kellene lennie.

Mégis ezek azok a napok, amelyeken a vajdasági magyar ember igyekszik meglátogatni halottait, bejárni a temetőket, hogy a rokonok és ismerősök sírjánál tiszteletét tegye.

Az alkalmi műsor után a kegyelet virágait először dr. Czikajló Gergely konzul, a szabadkai Magyar Főkonzulátus konzulja helyezte el az emléktáblánál. A Magyar Nemzeti Tanács nevében Madarász Béla tanácstag, a tájékoztatási és végrehajtó bizottság tagja koszorúzott.

A Vajdasági Magyar Szövetség nevében mg. Fehér László intézőbizottsági tag és Bergel Aranka, a párt helyi szervezetének elnöke koszorúzott. A szenttamási önkormányzat nevében Milena Alargić, a képviselő-testület elnöke, Lazar Krajinović polgármester-helyettes és Ifjú Zoltán rótta le kegyeletét. A VMDP nevében Szögi Erzsébet és Robotka Angéla koszorúzott.

A második koszorúzásra a második világháborúban Szenttamás területén elesett és itt eltemetett, főleg bácskai településekről toborzott honvédek sírjánál került sor. Itt a főkonzulátus mellett a VMSZ képviselői helyezték el a kegyelet virágait.

A megemlékezésen az ártatlan áldozatok hozzátartozói és rokonai mellett jelen voltak a szenttamási civil és kulturális szervezetek képviselői is.

A megemlékezés után megszentelésre került a temető bejáratánál található, nemrégiben teljesen felújított Angyalka síremlék. A gyönyörű emlékmű és az azt körülvevő kovácsoltvas kerítés Fülöpp József, felesége Trebisher Mária, továbbá két örökbefogadott gyermekük sírját fedi. Ők voltak azok, akik 1911-ben a Zárdaiskola előtt felállított Szentháromság-szoborhoz 200 korona induló tőkével alapítványt hoztak létre.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P. L
Többi hír