Ugrás a tartalomra

Az 1944/45-ös ártatlan áldozatokra emlékeztek Topolyán

A Nyugati temetőben koszorúkat helyeztek el, majd a Városi parkban gyertyát gyújtottak a résztvevők, így tisztelegtek az elhunytak előtt.

Himnusszal és szavalattal kezdődött a megemlékezés a topolyai Nyugati temetőben. A VMSZ és a VMDP közös szervezésében koszorúzással emlékeztek az 1944–45-ös partizán megtorlások áldozataira.

Kovács László, a VMDP Topolya–Kishegyes körzeti szervezetének elnöke: „Azért emlékezünk november 14-én, ellenben más településekkel, ahol általában mindenszentek, halottak napja környékén emlékeznek, mert a fáma szerint, az elmondások szerint 1944. november 14-én éjjel vitték el legtöbb magyart, akik sajnos nem tértek haza, mert mind kivégezték őket.”

A Nyugati temető mellett a városi parkban, a teniszpályánál található jelöletlen tömegsírnál is megemlékeztek az áldozatokról. Az akkori eseményekről a 90-es évek elejéig nem volt szabad beszélni - emelte ki Tomik Nimród történész, a VMSZ topolyai helyi szervezetének elnöke. Hangsúlyozta: „A topolyai park területén, területe mellett itt volt a régi bíróság épülete, amelynek a pincéjében több embert vertek, kínoztak és a mostani teniszpálya alatt is bizonyíthatóan több topolyai magyar alussza örök álmát.”

A megemlékezéseken a politikai pártok mellett egyebek között az MNT, a topolyai önkormányzat, a Nagyapáti Kukac Péter Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat és a Vox Humana Emberbaráti Szervezet képviselői is koszorúzással rótták le kegyeletüket.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV