Ugrás a tartalomra

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek Magyarcsernyén

Petőfi Sándor mellszobrának megkoszorúzásával emlékeztek ma az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire Magyarcsernyén.

Az általános iskola előtt álló szobornál 2015. óta tart köztéri megemlékezést a helyi és környékbeli magyarság.

A Petőfi-szobor az első köztéri szobor a faluban, ahol megemlékezést lehet tartani. A helyiek ezért is ragaszkodtak ahhoz, hogy az idén se maradjon el a megemlékezés.

Tóth László, tanácselnök, Magyarcsernye HK: „Sikerült összehoznunk, meghirdetnünk, függetlenül a pillanatnyi vészhelyzetre az országban, a lakosságot kiértesítenünk és a vendégeinket elhozni, március 15-ei ünnepélyre. Tudjuk, hogy belülről mindenki csak egy kicsit fél a pillanatnyi vírustól, de vettük a bátorságot és mondhatom, hogy sikeresen megszerveztük.”

Bicók Lilla, a VMSZ Ifjúsági Fórumának magyarcsernyei szervezetének elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, a VMSZ mindent megtesz annak érdekében, hogy a vajdasági magyarok a szülőföldjükön tudjanak boldogulni: „Ennek az iskolának a padjait koptattam egykor én is. Viszont azt is fontosnak tartottam, hogy a beszédembe kitérjek Petőfire, Jókaira és Kossuthra, hogy emlékezzünk arra, hogy milyen örökséget hagytak ránk, az utókor számára. Milyen az a forradalmi lendület, hangulat, amit meg kell osztanunk a közönséggel.”

Az iskola tanulói az ünnepi műsorban alkalmi szavalatokkal léptek fel. Ezzel az ünnepséggel valójában az intézmény napját is ünneplik.

Bacsik Lőrinc Natália, tanár, Petőfi Sándor Általános Iskola, Magyarcsernye: „Ez a rendezvény nagyon fontos – mint minden magyar közösségben – hogy a magyarságunkat megerősítsük. A márciusi ifjakra büszkék lehetünk és példájukat követve, a mai világban 2020-ban is, meg kell, hogy őrizzük magyar nyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat. A diákjaimat mindig arra biztatom, hogy ne felejtsék soha, hogy a magyar nyelv az anyanyelvük, amit óvniuk és őrizniük kell.”

A megemlékezés végén a helyi közösség, a politikai pártok, az MNT, civil szervezetek és önkormányzatok küldöttségei helyezték el a kegyelet virágait. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében Kaizinger Tibor első beosztott konzul, a VMSZ nevében pedig Kovács Elvira alelnök koszorúzott.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír