Ugrás a tartalomra

Átlagsebesség-méréssel a gyorshajtás ellen

Fehér László: Hatnunk kell a sofőrökre, hogy lassabban közlekedjenek

A belügyminisztérium nemrég bejelentette, hogy a szerbiai autópályákon mérik majd a járművek átlagsebességet. A fizetőkapuknál használt, az útdíj megfizettetésének már meglévő rendszerét alkalmazzák erre. 

A közlekedésbiztonsági törvény értelmében, az a sofőr, aki túllépi az autóutakon megengedett 120 km/h sebességet, azt a rendőrség már a kilépő kapunál megbüntetheti, vagy annak bejelentett lakcímére postázza a feljelentést. A rendőrség az elmúlt hónapban kezdte meg a rendszer tesztelését.

A rendszer üzembe helyezése szakaszonként történt, elsőként az ország szívében, de most már Vajdaságban is megkezdődött a mérés, az újvidéki fizetőkapuban a napokban kezdték feltüntetni az átlagsebességet a bizonylatokon. 

Hogyan is működik ez majd a gyakorlatban, illetve ennek köszönhetően valóban javul-e majd a közlekedésbiztonság – ezekkel a kérdésekkel Fehér László mgr.-t, közlekedésbiztonsági szakértőhöz fordultunk.

– A rendőrség erre a célra nem megfigyelő kamerákat vagy radarokat használ majd.

A radarozás az autópályákon nehezen megoldható, ugyanis nem mindenhol lehet szabályos körülmények között leállítani a személygépkocsik vezetőit.

Emellett télen az ünnepi időszakban, illetve a nyári hónapokban igazi népvándorlásnak lehetünk a szemtanúi, hiszen több százezer vendégmunkás halad át az országon. Ők igyekeznek minél gyorsabban megtenni az adott útszakaszt. Gyakran fáradtan, kimerülten 170–200 km/h-ás sebességgel hajtanak. Ennek komoly következményei lehetnek.

Éppen ezért valamilyen módon hatnunk kell az emberekre, hogy lassabban hajtsanak – mondta Fehér László. 

Annak ellenére, hogy a pillanatnyi gyors hajtást ezzel még nem lehet kiszűrni, a szakértő szerint az átlagsebesség kiszámításának van létjogosultsága.

A sofőr ugyanis haladhat gyorsabban a megengedettnél, majd pihenőt tart – a szakértő ennek azonban nem látja értelmét. Valaki csak azért tart kényszerpihenőt, hogy ne büntessék meg, közben veszélyezteti a saját és családja életét. Ennél észszerűbb, ha az illető a sebességtartó automata segítségével (tempomat) egyenletes sebességgel halad, és így sokkal pihentebben teszi meg az utat. 

– Közlekedésbiztonsági szempontból éppen ezért nem tartom rossz ötletnek. Ez az új gyakorlat mégis további kérdéseket vet fel.

Mindezt alkalmazni kell, meg kell változtatni a szabálysértésről szóló rendeleteket, ugyanakkor meg kell teremteni a megfelelő műszaki feltételeket, az útdíj megfizettetésének rendszerét pedig össze kell hangolni a belügyminisztériuméval. Továbbá felmerül a kérdés, hogy szabálytalanság esetén mi a teendő.

Nem egyértelmű az, hogy pontosan hol büntetik meg a gyorshajtót, ott azonnal a helyszínen vagy egy következő fizetőkapunál.

A belföldi sofőrök esetében ez megoldható úgy, hogy utána küldik az „ajándékcsomagot”. A külföldiek esetében viszont nem ilyen egyszerű, esetleg őket a hátárnál bírságolják meg. Mindez komoly befektetési, illetve szervezési problémákat vet fel, és további kötelezettségeket von maga után – tette hozzá a szakértő.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, lau
Többi hír