Ugrás a tartalomra

Anyagi támogatás a jól teljesítő középiskoláknak

Több kétnyelvű intézet is támogatásban részesül

Azokat a középiskolákat, amelyek a minőség-ellenőrzés során a legnagyobb, tehát négyes osztályzatot értek el, 80 ezer dináros támogatásban részesítette a szerbiai oktatási minisztérium. A részletekről Vicsek Annamária oktatási államtitkárt kérdeztük.

– Az oktatási minisztérium mintegy 5 millió dinárt osztott ki azoknak a középiskoláknak, amelyek a külső minőség-ellenőrzés során magas osztályzatot, tehát négyest kaptak. Ez azt jelenti, hogy ezek az iskolák minden nagyobb standardnak (szabványnak) megfeleltek, és a külső értékelők úgy látták, hogy ezek az intézmények mintaértékű iskolák.

A minisztérium ezúton szeretné megjutalmazni ezeket az iskolákat, hiszen az a pénz amit kaptak, pontosan 81 500 dinár, gyakorlatilag arra költhető, amire az iskolának szüksége van ahhoz, hogy az oktatás minősége javuljon. A mai nap folyamán az iskolák a minisztériumtól írásban kapnak majd útmutatót arra vonatkozólag, hogy mire és meddig költhetik a pénzt, hiszen ezt december végéig el kell költeniük, különben vissza kell adni a támogatást.

A 61 középiskola között 11 olyan intézmény is van, ahol az oktatás két nyelven folyik, többek között a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium, illetve a szabadkai Politechnikai Középiskola is támogatásban részesült. Főleg továbbképzésre szánjuk ezt az összeget, mivel az oktatási minisztérium nagy hangsúlyt fektet az igazgatók képzésére, és idén már megtörtént azoknak az igazgatóknak a továbbképzése, akiknek az iskolája négyes osztályzatot kapott.

A minisztérium célja, hogy ezek az igazgatók a továbbiakban mentorként vehessenek részt a képzésben. Az oktatási törvény meghatározza, hogy az igazgatónak is licenccel kell rendelkeznie, és ezek a képzések is ezt segítik – tudhattuk meg az államtitkár asszonytól, aki még egy sikeres pályázatról beszámolt.

– Egy másik pályázatunk is volt, ami szintén nem rég járt le.

Abban a pályázatban a civil szervezetek oktatási projektjeinek támogatására pályázhattak a szervezetek. Itt összesen 8 millió dinárt osztottunk ki, és a nyertes pályázók közül három vajdasági civil szervezet is van. Ezek a támogatást a januártól júniusig tartó projektjükre kapták, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Vicsek Annamária azt is elmondta, hogy amikor a közelmúltban az oktatási minisztérium házi olvasmányok beszerzésére irányzott elő pénzt az általános iskolák számára, egyik kiadó által leadott listán sem szerepeltek a kisebbségek nyelvén íródott házi olvasmányok.

Ám most, november végén, a minisztérium 25 500 dinárt utalt át minden iskolának fejlesztőkönyvek, taneszközök beszerzésére. Ezeken a kisebbségek nyelvén íródott kiadványokat, tehát esetünkben magyar nyelvű könyvek és házi olvasmányok is vásárolhatók.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, sorsi
Többi hír