Ugrás a tartalomra

Amikor mindenki tordai...

Nemzeti ünnepünk jegyében rendezték meg a három Kárpát-medencei Torda találkozóját.

Telt ház előtt, színvonalas műsor mellett tartották meg a magyarországi Bihartorda, az erdélyi Aranyostorda és a bánáti Torda műkedvelőinek találkozóját. A Tordai Est a Tordai Művelődési Napok egyik legfontosabb rendezvénye.

A Három Torda találkozója az 1848/49-es magyar forradalomra és szabadságharcra való emlékezés jegyében zajlott. Megkoszorúzták a kopjafát, a közös művelődési műsor is a nemzeti ünnepről és a Kárpát-medencei magyarság összetartozásáról szólt. Dobai János, tanácselnök, Torda HK: „A távolság nem akadályoz meg bennünket abban, hogy együttműködjünk, egymással tapasztalatot cseréljünk. Évente több alkalommal találkozunk Bihartordán és Aranyostordán is. A legfelemelőbb ünnep az, amikor három Torda itt van együtt.”

A kapcsolat több mint másfél évtizeddel ezelőtt a vajdasági Torda és a magyarországi Bihartorda között alakult ki. Csatlakozott hozzájuk az erdélyi Aranyostorda is. Fegyverné Gyarmati Éva, nyugalmazott iskolaigazgató, Bihartorda, Magyarország: „Nem csak a nevek kötik össze a településeket, hanem az is, hogy értjük egymás nyelvét. Ugyanezt a kultúrát szeretjük és őrizzük, tiszteljük. S elmondhatom, hogy nálunk az után kezdett újra feléledni a népi tánc hagyománya, hogy láttuk, hogy a határainkon kívül, Torontáltordán és Aranyostordán milyen szeretettel és lelkesedéssel táncolnak a fiatalok.”

Az ünnepi műsor kezdetén Szegedi Piroska, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja felolvasta Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének a határon túli magyaroknak küldött levelét. „Nagyon örülünk, hogy a határon túli magyarok ilyen összefogással, ilyen szép műsorokat tudnak nekünk prezentálni. És örülök, hogy itt lehetek. Egyben fölhívnám a figyelmet arra, hogy május 26-án olyan részvételre számítunk, az európai parlamenti választásokkor, ami az ezt megelőző választásokkor is volt. Tehát a határon túli magyarokra is számítunk az európai parlamenti választásokkor.”

Tordának ma nyolcszáz lakosa van. A fogyás ellenére mégis száz fiatal néptáncosuk van. A helybeliek pedig mindig nagy szeretettel várják a fellépéseiket. Sötét Verona, Torda: „Kell nagyon a szórakozás. Ez hiányzik a népnek, a szórakozás, a zene, ez össze fogja tartani a magyarságot, mert ha ez elmegy, a magyar nóta – tovább magyar nép nem lesz.”

A rendezvény egyben az elszármazottak találkozója is. Juhász Antal, Szabadka: „Hazajövök. Szabadkán vagyok otthon. Ide jövök haza. Rokonság már nincsen. A  jó szomszédok nagyon szívesen látnak mindig bennünket.”

Volt süteményverseny is a rendezvény keretében. A vendégek ellátogattak Belgrádba, vasárnap pedig megtekintették a dr. Berényi János Emlékházat.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír