Ugrás a tartalomra

Aktívak a parlamentben a vajdasági magyar politikusok

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági képviselői szólaltak fel legtöbbször a szabadkai képviselők közül a belgrádi parlamentben 2012 második felében. Pásztor Bálint és Varga László VMSZ-es képviselők mellett Oliver Dulić a Demokrata Pártból, Gojko Radić a Szerb Haladó Pártból, valamint Petar Kuntić a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségéből is szót kért a köztársasági parlamenti üléseken.

A kis értékű lopások összegének tizenötezerről ötezer dinárra való csökkentése, a mezőgazdasági miniszter hatáskörének korlátozása, azaz 100 hektár alatt ezentúl nem lehet kifizetéseket végezni – egyebek között ezek a törvénymódosítási javaslatok fűződnek a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai köztársasági képviselőihez. Pásztor Bálint 16, Varga László pedig 12 alkalommal kért szót a parlamenti üléseken 2012 második felében. Az említett időszakban 103 törvényről szavaztak a politikusok. Pásztor Bálint 92, Varga László pedig 99 törvénymódosítás kapcsán adta le voksát.

Érdekességnek számít, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai politikusai egymástól függetlenül adták le szavazataikat. Vagyis előfordult, hogy egyikőjük ellenezte, másikuk elfogadta a javaslatot. A két VMSZ-es politikus 5-5 törvénymódosítási javaslatot nyújtott be. Ebből mindkettejük esetében négyet fogadtak el. Pásztor Bálint egyebek között felszólalt a Horgos és Kelebia közötti határátkelő ügyében, valamint Vajdaság pénzelésével kapcsolatban. Varga László a Vajdasági Fejlesztési Alappal, valamint a Vagyon-visszaszármaztatási törvénnyel kapcsolatosan kért szót. A VMSZ-es képviselőkön kívül Oliver Dulić a Demokrata Pártból hétszer, Gojko Radić a Szerb Haladó Pártból, valamint Petar Kuntić a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségéből egyszer kért szót a köztársasági parlamenti üléseken. Ők törvénymódosítási javaslatot nem nyújtottak be.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír