Ugrás a tartalomra

Ahol kulcsgondolatok fogalmazódnak meg

Több mint fesztivál – ezzel a mottóval nyílt meg szerdán Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

A magyar polgári, nemzeti, politikai közgondolkodás kiemelkedő intézménye Tusványos – fogalmazott Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke a szombatig tartó, politikai-gazdasági fórumokkal, foglalkozásokkal, koncertekkel tarkított szabadegyetem megnyitó rendezvényén. Mint mondta, a szabadegyetem elmúlt huszonöt éve után egy fontos politikai korszakhatárhoz érkezett el a Kárpát-medence magyarsága, egy olyan időszakhoz, melyet az 1989-90-es rendszerváltáshoz is hasonlítani lehet. A stabilitás és instabilitás erői látványosan egymásnak feszültek az elmúlt időszakban, közölte, és emlékeztetett az ukrajnai háborúra, melynek már mintegy tízezer áldozata van, arra, hogy Európának brutális terrorista-támadások sorozatával kellett szembenéznie, valamint arra, hogy ma egy új népvándorlás szemtanúi lehetünk, melynek során tízmilliók kerekednek fel és kutatnak új haza és megélhetés után. Az új korszakhatárt meghatározó történések között említette azt is, hogy az Európai Unió kis híján egy történelmét meghatározó útra lépett Görögország kapcsán: az eurozóna mély válságáról beszélt, mely a kárpát-medencei magyarság nagy részének mindennapjait is meghatározza.

– Magyarországnak ma azt kell világosan kimondania, milyen szerepet vállal, hol áll ebben az újonnan előállt helyzetben. A stabilitás és instabilitás ellentétében a magyar kormányzat mindenképpen a stabilitás szavatolásával kíván foglalkozni. Készek vagyunk határozottan fellépni Európa belső, de külső stabilitásának megőrzése érdekében is – fogalmazott Németh.

A biztonság szavatolása kapcsán Németh Zsolt kulcsfontosságúnak nevezte az ország NATO-tagságát. Azt mondta, ma már senki sem kérdőjelezheti meg az e tagságról meghozott döntés létjogosultságát. Ma az atlanti gondolat újjáéledését tapasztalhatjuk a bizottsági elnök szerint. Az atlanti védelmi hálózat mellett fontosnak nevezte egy európai védelmi rendszer megteremtését is. Véleményének adott hangot, hogy Európának ma, a többi között, egy egységes migránspolitikára is szüksége lenne, hiszen Európa nem Amerika, hogy ekkora számú bevándorlót be tudjon fogadni. Meggyőződésének adott hangot, hogy a közeljövőben a kontinensnek egy energiaunióra is szüksége lesz, hogy megszüntesse függőségét a jelenleg rendelkezésre álló egyedüli forrásoktól.

Németh kiemelten fontosnak nevezte a magyar–román és magyar–lengyel kapcsolatok rendezését a közép-európai stabilitás megteremtéséhez. Magyarország és Románia között 2012 óta szinte nem is létezik normális kommunikáció, tette hozzá, a közelgő román választások azonban valamelyest talán változtathatnak a helyzeten.

ÚJRA KELL GONDOLNUNK ÖNMAGUNKAT

 

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kijelentette, hogy a tusnádfürdői szabadegyetemnek, mint mindig, most is foglalkoznia kell a kárpát-medencei magyarság széttagoltságával, azzal, hogy melyek a hátrányai és melyek az esetleges előnyei annak, hogy a történelem során a magyarság világnemzetté vált.

– Volt már a magyarság hasonló helyzetben. A XVI. és XVII. században is határok választották el a nemzetet, mély politikai válsággal kellett szembenéznie. Mindennek az eredménye azonban végül egy hatalmas megújhodás lett, azoknak az alapoknak a megteremtése, mely szavatolta a fejlődés lehetőségét a következő kétszáz évre – értékelte.

Úgy fogalmazott, hogy ma ismét „újra kell fogalmaznia magát” a nemzetnek, megfelelő támpontokat kell keresnie. Hozzátette: éppen erre adnak lehetőséget a Tusnádfürdőn zajló beszélgetések. Éppen ilyen helyeken fogalmazódtak meg először azok a kulcsfontosságú gondolatok, melyekből végül nemzetpolitika, törvények, megoldások lettek. A státustörvényt, a kettős állampolgárságról szóló döntést és az új alkotmány iránti igényt említette példaként.

EREDMÉNYEK VAGY HIBAJAVÍTÁSOK?

 

A Tusványos 26 első napjának egyik beszélgetésén a kárpát-medencei magyar gazdaságpolitika kihívásaival foglalkoztak a politikusok, szakértők a Wekerle-Mikó sátorban, melynek megnyitása során a felszólalók többé-kevésbé egyetértettek abban, hogy ez a sátor a megszületett és megalapozott, ám megvalósulatlan tervek sátra is egyben. Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártjának alelnöke, a Baross Gábor Terv felelőse kifejtette, hogy a szóban forgó fejlesztési programot egy éve fogadták el 15 éves megvalósítási elvárással, egyelőre így nehéz lenne összegezni. Annyit azonban már most megállapíthatónak nevezett, hogy a vártnál kevesebb valósult meg a tervekből az eddigiekben. Mint mondta, nincsenek illúziói a szlovák kormánnyal kapcsolatban, és nem is várható el, hogy az eddiginél több fejlesztési projektumot indítson a Dél-Felvidék térségében.

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke két szempontból közelítette meg a magyarországi gazdaság eredményeit. Elmondása szerint, amit az ország az elmúlt öt évben elért, az Görögországhoz képest óriási eredménynek számít, de más olvasatban azt is ki lehet jelenteni, hogy ezek az eredmények lényegében az elmúlt húsz év hibái kijavításának számítanak csupán, és ahhoz elegendők, hogy Magyarország bátrabban körülnézhessen, és megállapítsa, milyen helyzetben van a világgazdaság.

A KORÁBBI ESZKÖZRENDSZER MA MÁR KEVÉS

A Vajdasági Magyar Szövetség éppen a Tusványos első napján tette közzé honlapján a vajdasági magyar közösség gazdasági és térségfejlesztési programját – számolt be a beszélgetés részvevőjeként Pásztor István pártelnök. Nem értett egyet azzal az állásponttal, mely szerint a szóban forgó átfogó tervek a megvalósulatlan tervek csoportjába tartoznak. A magyar kormányt eredményesnek minősítette, és ezeknek az eredményeknek köszönhető az, hogy a határon túli magyarság is felzárkózhat és biztos támaszt tudhat maga mögött. Az a kérdés, hogy a határon túli közösségek ötletben, tettrekészségben, elszántságban mennyire tudják sikeresen megvalósítani e felzárkózást, állapította meg. A fejlesztési program mögött, mint mondta, kétéves munka áll. Az embereknek megélhetésbeli különbségeket kell észlelniük Pásztor véleménye szerint. Az eddigi eszközrendszer ma már kevésnek bizonyul ahhoz, hogy továbbra is ugyanolyan mértékben élvezzük az otthoni magyar közösség bizalmát – fogalmazott Pásztor.

A délelőtti és délutáni vitafórumokat az esti órákban a zenei tartalmak követik. A nagyszínpadról a Loyal, majd Nagy Feró és a Beatrice szórakoztatják a közönséget. Megbizonyosodhattunk róla: a Tusványos évről évre nagyobb népszerűségnek örvend, az érdeklődők csoportjai már a reggeli óráktól özönlöttek a tusnádfürdői tábor irányába.

Szerző (Forrás)
v.ár, Magyar Szó
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto